Breaking News

Slovenskí korfbalisti si splnia svoj “africký sen“

O niekoľko dní sa začne jedno z najväčších dobrodružstiev v slovenskej korfbalovej reprezentačnej histórii, keď sa zverenci trénera Sergeja Nizovského predstavia na MS po dlhých 16 rokoch. Pred týmto vrcholným podujatím, ktoré sa uskutoční v juhoafrickom Durbane sme si pozvali na pár slov prezidenta SAK Mgr. Martina Sonogu.

Pán prezident, vieme, že postup, lepšie povedané účasť reprezentačného tímu na tomto turnaji, sa nerodila ľahko. Mohli by ste nám v stručnosti ozrejmiť tieto dramatické okolnosti? 

Áno, v podstate máte pravdu. Boj o postup na MS začal už minulý rok na ME v Holandsku, kde aj napriek skvelej zápasovej bilancii 4-2 nám postup pomerne nešťastne prekĺzol cez prsty v dramatickom zápase s Írskom. Pochopiteľne všetci sme boli veľmi smutní, lebo víťazstvo sme mali na dosah.

Bezprostredne po skončení ME sa však objavili pochybnosti o účasti niektorých krajín z politických alebo finančných dôvodov. Niekoľko dní pred Vianocami ma oslovil generálny sekretár IKF s ponukou pre Slovensko, ako prvého náhradníka, zúčastniť sa turnaja na úkor Brazílie. V tomto okamihu začal boj s časom, kedže na rozhodnutie sme mali iba necelé 3 týždne.

 

Napokon ste však uspeli a podarilo sa Vám zabezpečiť všetky náklady súvisiace s účasťou.

V prvom rade treba podotknúť, že príprava ako aj samotná účasť reprezentačného tímu v Durbane je bezpochyby najväčším a tým pádom aj finančne najnáročnejším projektom v histórii korfbalu na Slovensku. Pre všetkých aktérov je to splnenie celokariérneho korfbalového sna a ja som mimoriadne rád, že som jeho realizácii spolu s kolegami z Výkonného výboru napomohol. Rád by som však chcel poďakovať aj všetkým partnerom a sponzorom ako aj samotným hráčom, ktorí sa na našej misii spolupodieľali.

 

Poďme teraz k samotnému tímu. Nastali v družstve nejaké zmeny v porovnaní s ME v Holandsku? Ako prebiehala samotná príprava?

Tréner Nizovskij sa bude opierať o kostru družstva, ktoré sa predstavilo na ME. Došlo však aj k niektorým zmenám, kedže do tímu sa vracajú po dlhých rokoch Martin Hlaváč a naša najskúsenejšia hráčka Eva Bušíková, ktorá sa ako jediná už predstavila na MS, no a v reprezentačnom drese sa po prvýkrát predstavia aj debutanti Martin Pružinec z Prievidze a Šimon Horváth z Nitry.

Podobne ako v októbri sme absolvovali niekoľko reprezentačných sústredení, ako aj letný turnaj v Nitre, kde národný tím bez prehry triumfoval.

 

S akými ambíciami bude reprezentačný tím odlietať?

Ja pevne verím, že s túžbou podať v každom stretnutí výkon zodpovedajúci svojim najlepším schopnostiam. Pre každého reprezentanta, tobôž na MS, by malo byt obrovskou cťou obliecť dres s dvojkrížom na hrudi. V skupine budeme čeliť výberom Belgicka a Anglicka, čo sú súperi z absolútnej svetovej elity a ja si myslím, že práve konfrontácie s nimi budú veľkou korfbalovou školou pre všetkých hráčov. Objektívne najväčšie šance budeme mat v stretnutí s pre nás exotickým Hong-Kongom.

Následne prídu na rad zápasy nadstavbovej časti, kde by sme si mohli zmerať sily s ďalšími mimo-európskymi krajinami ako Japonsko alebo Nový Zéland a ďalšími hrateľnými súpermi.

 

Vieme, že približne po osemnástich rokoch budete po prvýkrát absentovať na takomto dôležitom podujatí. Kde a ako budete sledovať vystúpenia našich reprezentantov?

Bohužiaľ áno, no vďaka sociálnym sietiam budem s tímom v neustálom kontakte. Medzinárodná federácia IKF bude každé stretnutie vysielať vo forme LIVE streamingu a ja pevne verím, že nebudem jediným onlinovým fanúšikom, čo bude tento korfbalový vrchol roka sledovať prostredníctvom obrazovky.

 

Slovenská asociácia korfbalu a slovenský národný tím ďakuje za podporu všetkým sponzorom SHP Harmanec, Amicafe Prievidza, RS – projsta, Pálenica Močenok, ktorí prispeli k účasti slovenskej reprezentácie na MS 2019 v JAR.

 

Nadchádzajúce udalosti