Breaking News

Žiacke družstvá z Prievidze a Nitry sa takisto zapojili do maďarskej ligy

SKK Dolphins Prievidza so svojím družstvom z Piaristickej spojenej školy a KK SPU Nitra s družstvom z Golianova sa poslednú sobotu zúčastnili turnaja maďarskej ligy v kategórii do 13 rokov. Tu sú pohľady na turnaj z oboch družstiev.

Najprv z pohľadu úspešnejšej Prievidze:

Naše žiacke družstvo U13 tvorené hráčmi Piaristickej školy, ktoré trénuje Eva Bušíková, absolvovalo prvé zápasy maďarskej ligy. Účasť bola z dôvodu malého počtu hráčov ohrozená, no nakoniec sa predsa len vycestovalo v zložení Dominika Santorisová, Janka Cigléniová, Mirka Mondočková a jediný chlapec Jakub Bullo.
„Vedeli sme, že to nebude ľahké, ale boli sme odhodlaní zabojovať. Hneď v úvode nás čakal ťažký súper SZAC. Bolo vidieť, že jeho hráči sú korfbalovo lepší a v zápase zvíťazili. Snažili sme sa poučiť z chýb, vyvarovať sa nepresných prihrávok a strát lopty. V útoku sme sa zamerali na naše silnejšie pozície. S týmto sme nastúpili do druhého zápasu proti OWI a naša taktika vychádzala. Za stavu 2:0 v náš prospech súper síce znížil, ale umnou hrou sme náskok udržali. Toto víťazstvo nás posunulo do skupiny, kde sme hrali o celkové 1.-3.miesto, pretože družstvo SZAC malo starších hráčov, a preto hralo mimo súťaž.
Tu nás už čakali skúsené družstvá. Veľmi dobrý zápas sme odohrali hlavne proti domácemu Szentendre, vytvorili sme si veľa streleckých pozícií, len v ich premieňaní sme neboli až tak úspešní. Naopak, dostali sme nejaké zbytočné koše a z víťazstva sa tešil náš súper. V záverečnom zápase sme bojovali proti celkovému víťazovi družstvu VSD. Prvý polčas bol vyrovnaný, len v záverečných sekundách sme dostali kôš a súper v polčase viedol 1:0. Potom prestriedali a nastúpili fyzicky aj korfbalovo zdatnejší chlapci, ktorí rozhodli o ich víťazstve. K celkovému 3. miestu nám pomohlo naše šťastné umiestnenie v skupine, keď 11 zúčastnených družstiev bolo rozdelených do 3 skupín, tá naša bola iba trojčlenná. Naše dievčatá museli v hre suplovať chlapca, čo nie vždy bolo jednoduché a ľahké. Hra sa od zápasu k zápasu zlepšovala, takže tieto súboje boli výbornou príležitosťou vyskúšať si svoje korfbalové schopnosti a natrénované zručnosti. Celkové umiestnenie je pre hráčov výbornou motiváciou do ďalších zápasov. Dúfam, že sa ich zúčastníme v hojnejšom počte, aby sa čím viac hráčov mohlo radovať z víťazstva.“
Výsledky zápasov:
SKK Prievidza – SZAC 1:5 (Santorisová 1)
SKK Prievidza – Owi 2 2:1 (Santorisová 2)
SKK Prievidza – Szentendre 2:4 (Santorisová 2)
SKK Prievidza – USD 0:6
Celkové 3.miesto.

A teraz z pohľadu družstva z Golianova:

Historicky prvá účasť mladých korfbalistov KK SPU Nitra – Golianovo v žiackej korfbalovej lige priniesla viacero zaujímavých výsledkov.

Na prvý zápas nastúpili proti tímu Owi 1. Od začiatku to bol vyrovnaný zápas, v ktorom dominovali obrany. V prvom polčase sa presadila Liana Barbiríková, ktorá dostala hostí do vedenia. Golianovčania pridali v druhom polčase ešte dva koše zásluhou Mirky Némethovej a Olivera Justina Červíka a pripísali si prvé historické víťazstvo v Maďarsku. Nabudení prvým víťazstvom nastúpili na druhý zápas proti domácemu organizátorovi SZKHSE Szentendre zöld. Veľké množstvo streleckých príležitostí na oboch stranách zostalo nevyužitých a dlho sa nevedel presadiť žiadny hráč na palubovke. O víťazstve domácich v pomere 1:0 rozhodla nešťastná penalta v druhom polčase. Na posledný zápas proti tímu Kiwi nastúpili korfbalisti z Golianova so snahou vybojovať cenné víťazstvo a pokúsiť sa zabojovať o víťazstvo v skupine. Po výbornom začiatku sa ujali vedenia. Vzápätí hráči Kiwi vyrovnali a začínalo sa od začiatku. Vyrovnaný priebeh zápasu pokračoval až do jeho konca. Keď sa Golianovčania nadychovali k poslednému ofenzívnemu tlaku, rozhodca na pokyn boxu časomeračov ukončil stretnutie. O nepochopiteľnom skrátení zápasu o jednu minútu dopredu organizátori neinformovali ani rozhodcu ani hosťujúcu lavičku. Aj napriek ďalšej tesnej prehre skončilo KK SPU Nitra – Golianovo v tabuľke na druhom mieste, pretože po základných skupinách určili, že tím Kiwi hral mimo turnaja, kvôli účasti starších hráčov.

V nadstavbovej skupine o 4. – 6. miesto prišlo jediné zlyhanie našich nádejí. Súper SZKHSE Szentendre fehér počas celého zápasu dominoval. Už v prvých troch minútach šiestimi košmi rozhodol o svojom víťazstve a hostia sa z tohto uragánu nedokázali počas celého zápasu spamätať. Čestný úspech Slovákov zaznamenal Oliver Justin Červík. V zápase o piate miesto nastúpili proti tímu Owi 2. Opäť sme sledovali veľmi vyrovnaný zápas. Prvý polčas sa schyľoval ku koncu, keď sa bol hosťujúci tréner pýtať na čas do konca polčasu. Po informácii o 4 sekundách dostali hráči pokyn udržať súpera ďalej od svojho koša. Súper rozohral loptu za vlastným košom, po niekoľkých sekundách (určite viac ako 4) bola nariadená prísna penalta, ktorú Maďari nepremenili. Hra pokračovala ďalej a po ďalších asi piatich sekundách domáci skórovali a rozhodca na počudovanie všetkých kôš uznal. Golianovčania sa aj napriek krivde nevzdali a v druhom polčase skóre otočili. Pred koncom zápasu bola proti nim nariadená ďalšia sporná penalta, ktorou domáci vyrovnali a spolu so zvukom záverečného klaksónu strelou z diaľky rozhodli o celkovom tesnom víťazstve.

Tréner KK SPU Nitra – Golianovo, Tomáš Sonnenschein, bol s výkonmi svojich zverencov spokojný. Až na jeden výbuch odohrali vyrovnané zápasy a statočne bojovali so svojimi súpermi. Celkovo obsadili šieste miesto z 11tich zúčastnených tímov. Veríme, že ich podobné zápasy budú posúvať v ich korfbalovej kariére stále ďalej.

Skupina A

KK SPU Nitra – Golianovo – Owi 1            3:0 (Liana Barbiríková, Miroslava Némethová, Oliver Justin Červík)

KK SPU Nitra – Golianovo – SZKHSE Szentendre zöld      0:1

KK SPU Nitra – Kiwi        1:3 (Oliver Justin Červík)

Skupina o 4.- 6. miesto

KK SPU Nitra – Golianovo SZKHSE Szentendre fehér      1:15 (Oliver Justin Červík)

KK SPU Nitra – Golianovo – Owi 2           3:4 (Pavol Virág 2, Oliver Justin Červík)

Zostava KK SPU Nitra: Liana Barbiríková, Miroslava Némethová, Šimon Sabo, Pavol Virág, Oliver Justin Červík

Nadchádzajúce udalosti