Breaking News

Slovenská reprezentácia na ME do 15 rokov v Maďarsku

V maďarskom Dunakeszi sa konali Majstrovstvá Európy v kategórii do 15 rokov aj za účasti našich reprezentantov. V zápasoch sa stretli so súpermi nielen z domáceho Maďarska, ale aj s rovesníkmi z Holandska, Nemecka, Portugalska, Katalánska a Švajčiarska. Súčasne s týmito majstrovstvami prebiehal aj turnaj v kategórii Rising stars, ktorého sa zúčastnili tímy z 5 štátov. Na rozdiel od minulých rokov, keď sa hralo vonku na tráve a na piesku, turnaje prebiehali v telocvični na 2 ihriskách súčasne. Obe majstrovstvá sa odohrali systémom každý s každým s následnými zápasmi play-off.

Družstvo U15 narazilo hneď v prvom zápase na najťažšieho súpera, tím z Holandska, konečného víťaza turnaja. Hoci bol náš súper jasným favoritom, pokúsili sme sa využiť zápas na rozbeh, kombinovanie optimálnej zostavy hráčov a hlavne na vysvetlenie si chýb, ktorých sme sa dopúšťali. V priebehu prvého dňa sme odohrali ďalšie 3 zápasy so súpermi z Nemecka, Maďarska a Portugalska. Žiaľ, vytúženého víťazstva sme sa nedočkali. S o to väčším odhodlaním sme sa v nedeľu pustili do zápasu s Katalánskom. Podobne ako v predchádzajúcich zápasoch, aj tu nám súper ušiel v 1. štvrtine. Postupne však pribúdali koše aj na našej strane až do vyrovnaného stavu. Dokonca sme sa ujali vedenia, ale neudržali sme loptu v útoku a z protiútoku súper vyrovnal. Víťazstvo by nás posunulo do boja o 5. miesto. Remíza síce ešte ponúkala možnosť, ale len v prípade výhry nad nováčikom zo Švajčiarska. Hoci sme veľmi chceli, nepodarilo sa. Súper nastúpil s rodákmi zo Švajčiarska žijúcimi v Holandsku, kde prešli kvalitnou korfbalovou prípravou.

Družstvo U15 nenaplnilo ambície, s ktorými na ME šlo. V zápasoch nám chýbala úspešná streľba, ale aj vytvorenie si dobrých streleckých príležitostí. Robili sme chyby v obrane, taktike, nedokázali sme zmeniť náš stereotypný systém hry, ktorý bol veľmi jednotvárny a na zahraničných súperov nestačil. S 1 remízou družstvo obsadilo posledné 7.miesto.

Družstvo Rising stars sa v prvý hrací deň postupne stretlo so všetkými súpermi: Nemeckom, Katalánskom, Portugalskom a Maďarskom. Výbornou hrou zaskočili tím zatiaľ neporazeného Portugalska, tento zápas doviedli až k víťazstvu. Nabudení sa vrhli aj na domácich Maďarov. Zápas sa vyvíjal v náš prospech, taktickými chybami sme sa o víťazstvo pripravili. Remíza nás posunula na 3.miesto. Takže v nedeľu nás v play-off zápase čakal súboj s družstvom Nemecka. Z postupu do finále sa tešil náš súper, my sme sa po prehre museli sústrediť na boj o obhajobu bronzových medailí z minulého roka. V ňom sme dokázali oplatiť prehru tímu z Katalánska. V zápase o 3.miesto s Portugalskom sme dlho držali vyrovnaný stav. V poslednej štvrtine nám však súper nastrieľal viac košov, na ktoré sme my už nedokázali odpovedať. Po prehre 5:8 družstvo Rising stars obsadilo 4.miesto.

V našich družstvách sa zo 16 hráčov objavilo až 10 nováčikov, z toho 7 v Rising stars, ktorí tak mali možnosť zakúsiť atmosféru majstrovstiev, odohrať zápasy so zahraničnými súpermi, porovnať si svoje korfbalové zručnosti s rovesníkmi. Dúfame, že tu získané skúsenosti dokážu preniesť do vlastného tréningového procesu a posunúť sa herne ďalej. Mnohí budú mať možnosť nominovať sa do výberu U15 aj o rok, o dva.

ME U15 a RS sa hrajú vo formáte Korfball4. Takýmto systémom sa u nás hrá žiacka liga až do kategórie U13. Takže hráči, ktorí ešte v tejto kategórii hrávali, mali skúsenosti. Starší hráči do 15 rokov sa museli preorientovať, opäť si zvyknúť na rýchlu hru na celé ihrisko, presúvanie sa do obrany. Práve tu sme často chybovali, dostávali koše z rýchlych protiútokov. Tomu však predchádzali naše chyby v útoku, neuvážená streľba, pokazené prihrávky.

Trénermi družstiev boli Eva Bušíková, Katarína Gabalová, asistent Marek Gabala, manažér Peter Bušík, ktorý bol na turnaji zároveň rozhodcom.

Družstvo U15:

Kopálek Viktor, Ďurčo Tobias, Jančovič Matúš, Šimko Filip,

Mikulášiková Lea, Slažanská Timea, Boboková Ema, Humajová Nina

 

Rising stars:

Strapek Simon, Dobiš Andrej, Gajdoš Adam, Sány Matúš

Kántorová Sabína, Kopálková Alexandra, Gabalová Ema, Revická Soňa

 

Výsledky U15:

SLOVENSKO – HOLANDSKO                2 : 16

SLOVENSKO – MAĎARSKO                   5 : 10

SLOVENSKO – NEMECKO                      3 : 8

SLOVENSKO – PORTUGALSKO            6 :14

SLOVENSKO – KATALÁNSKO               11 :11

SLOVENSKO – ŠVAJČIARSKO               5 : 9

 

Výsledky Rising stars:

SLOVENSKO – KATALÁNSKO               6 :11

SLOVENSKO – NEMECKO                      3 : 11

SLOVENSKO – PORTUGALSKO            8 : 6

SLOVENSKO – MAĎARSKO                   12 :12

play-off:

SLOVENSKO – NEMECKO                      8 : 11

SLOVENSKO – KATALÁNSKO               9 : 6

SLOVENSKO – PORTUGALSKO            5 : 8

Nadchádzajúce udalosti