Breaking News

Vyvrcholenie slovenských žiackych korfbalových súťaží prinieslo veľké drámy

V nedeľu sa v Prievidzi uskutočnilo posledné kolo slovenskej žiackej korfbalovej ligy. Opäť sme mohli vidieť v akcii viac ako 200 korfbalových detí v piatich vekových kategóriách. Aj keď bolo o viacerých tituloch rozhodnutých už po predchádzajúcom kole, najmä u starších korfbalistov to bola dráma do posledných sekúnd.

V kategórii do 9 rokov boli tentokrát v akcii len tri tímy. Víťazstvom v poslednom kole potvrdili majstrovský titul najmenší korfbalisti z KK SPU Nitra Benkova, pred svojimi rivalmi z KK SPU Nitra Golianovo a KK SPU Nitra Lapáš A. Paradoxom posledného kola bolo, že Lapáš odohral 3 zo 4 zápasov výsledkom 3:3. Najlepším strelcom posledného kola bol Matúš Macák (Benkova) s 8 košmi a stal sa aj najlepším strelcom celej sezóny (22 košov). Sekundovali mu Viliam Majerník (Golianovo, 17 košov) a Jakub Hipp (Benkova, 16 košov). Spomedzi dievčat sa najlepšou strelkyňou sezóny stala s 15 košmi Miriam Janásová (Lapáš).

Tabuľky, výsledky a najlepší strelci do 9 rokov

V kategórii do 11 rokov bolo o titule viac menej rozhodnuté. KK SPU Nitra Golianovo A by oň mohlo prísť iba v prípade veľkého zaváhania. Toto sa však neudialo a víťazstvom na poslednom turnaji potvrdili víťazstvo v tejto sezóne. Vo finále, aj celkovo v sezóne, im najviac sekundovali korfbalisti z KK SPU Nitra Lapáš A. V boji o tretie miesto si to rozdali dva tímy z KK SPU Nitra Benkova. Aj keď v poslednom zápase vyhral B tím, na bronzovej priečke sa umiestnilo ich áčko. Najlepším strelcom posledného turnaja sa stal so 16 košmi Adrián Pál (Lapáš). Najlepšími strelcami celej sezóny boli Marcus Chudý (Benkova B, 49 košov), Nikolas Milkovič (Golianovo, 39 košov) a Nikolas Dian (Lapáš, 30 košov). Za nimi nasledovala s 29 košmi najlepšia strelkyňa ligy Nela Penzéšová (Golianovo).

Tabuľky, výsledky a najlepší strelci do 11 rokov

Najdominantnejším tímom tohto ročníka bol KK SPU Nitra A v kategórii do 13 rokov. Súťažou prešiel bez zaváhania, keď za celú sezónu nenašiel premožiteľa. Boj o 2. miesto bol veľmi napínavý až do posledného zápasu a nakoniec si ho ustrážili Nedožery – Brezany A pred KK SPU Nitra Lapáš A. V tejto sezóne bola kategória do 13 rokov najbohatšie obsadená, keď v nej účinkovalo až 10 tímov. Najlepšou strelkyňou posledného kola bola Natália Darnadiová (Nitra A) so 14 košmi a celkovými 46 košmi bola aj najlepšou strelkyňou sezóny. Iba o jeden kôš ju v medzi chlapcami predbehol Nikolas Milkovič z rovnakého tímu.

Tabuľky, výsledky a najlepší strelci do 13 rokov

 

Veľmi dramatický mala záver kategória do 15 rokov. Tímy SKK Dolphins Prievidza A a KK SPU Nitra A si zopakovali tradičné finále. Nitre stačil na titul bod, ale domáci Prievidžania zvládli záver zápasu a po finálovej výhre 3:2 dorovnali bodový stav v celkovej tabuľke a lepšími vzájomnými zápasmi rozhodli o titule. Tretie miesto v celkovej sezóne putuje do Nitry, zásluhou B tímu KK SPU. Najlepším strelcom posledného turnaja bol Matej Samuhel (Prievidza A) s 8 košmi, celému ročníku dominoval jeho tímový kolega David Vrška s 28 košmi a medzi dievčatami Alexandra Kopálková (Nitra B) s 22 košmi.

Tabuľky, výsledky a najlepší strelci do 15 rokov

 

Najdramatickejšie vyvrcholenie mala najstaršia kategória do 17 rokov, kde sa o titule muselo rozhodnúť až za zeleným stolom. V poslednom zápase posledného turnaja si Nitra prekvapujúco pripísala výhru 3:2 a dotiahla sa na dovtedy vedúci tím ligy SKK Dolphins Prievidza A. V tomto momente vďaka lepším vzájomným zápasom pripadal titul domácim Prievidžanom, avšak zistilo sa, že v zápase proti VSD Dunakeszi neoprávnene nastúpili dvaja ostaršení hráči, čím bol zápas kontumovaný a titul pripadol ich súperom z Nitry. Bronz putuje do hosťujúceho tímu z Maďarska. Najlepšími strelkyňami turnaja boli 4 bodové Tamara Milkovičová a Ema Špániková z Nitry. Top strelcom sezóny sa stal Patrik Kocúr (Prievidza A) s 27 košmi, aj keď v poslednom kole sa nedokázal presadiť. Z dievčat sa najviac darilo jeho tímovej kolegyni Dorote Bullovej s 12 košmi.

Tabuľky, výsledky a najlepší strelci do 17 rokov

Sezóna 2022/23 sa v žiackych kategóriách skončila. Zúčastnilo sa jej 36 tímov z Nitry, Prievidze, Golianova, Veľkého Lapáša, Nedožier – Brezian, Senca, Komárna, Tekovskej Breznice a hosťujúceho Dunakeszi. Spolu sa v piatich kategóriách odohralo 203 zápasov, v ktorých padlo 1712 košov. Ligy boli vyrovnanejšie ako minulú sezónu, odohrali sa napínavé zápasy s dramatickými koncovkami. Mnohokrát o víťazovi rozhodovali penalty. V najbližšom období sa budeme sústrediť na reprezentačné povinnosti výberov do 15 a 17 rokov a reprezentáciu seniorov. Tešíme sa, že od septembra nabehneme do ďalšej sezóny a veríme, že sa k nám pridajú nové tímy, noví korfbalisti z ďalších miest.

Fotogalériu z posledného kola nájdete TU

Nadchádzajúce udalosti