Breaking News

Juniorská reprezentácia Slovenska do 19 rokov obsadila na MS v Belgicku 9.miesto

Už tradične na Veľkú noc sa schádzajú družstvá juniorských reprezentácií v korfbale, aby si zmerali sily na každoročných Majstrovstvách sveta alebo Európy. Tento rok sa MS U19 konali v belgickom meste Gent a slovenský výber nemohol chýbať.

Príprava slovenskej reprezentácie do 19 rokov začala už prvým sústredením v novembri 2022 a celkovo sa reprezentačný výber stretol až na piatich sústredeniach. Súčasťou prípravy boli aj priateľské zápasy, ktoré boli naplánované s Maďarskom do 19 rokov (ktoré nakoniec nepricestovalo), s Korfbal klubom Brno, s ligovým výberom slovenskej národnej ligy a nakoniec priamo v Belgicku proti jednému z najväčších belgických klubov – KWIK Antverpy. Príprava bola teda veľmi dlhá a náročná, aj preto neboli očakávania z výsledkov na turnaji práve nízke.

Slovenskí tím sa vydal na cestu do Belgicka v stredu 5.apríla a v dvoch dodávkach cestovalo spolu 14 hráčov a 4 členovia realizačného tímu. Vo štvrtok predpoludním dorazila výprava do Antverp, kde si od 12:00 zmerala sily v poslednom prípravnom zápase proti KWIKu U19 B. Zápas bol pre našich reprezentantov náročný, keďže mali za sebou takmer 16-hodinovú cestu zo Slovenska. V zápase si tréneri vyskúšali posledné možnosti základnej zostavy a hráči si vyskúšali hru proti skúsenejším belgickým hráčom. Výsledok zápasu nebol až tak podstatný, keďže išlo o prípravu po dlhej ceste. Po zápase sa naša výprava presunula už priamo do Gentu, kde sa poobede ubytovala v príjemnom hosteli v centre mesta. Od 18:00 nasledoval hodinový tréning priamo v zápasovej hale, kde od piatku náš tím nastupoval do zápasov Majstrovstiev sveta. Po tréningu nasledovala večera v pohostinnom klube organizátorov GANDA a ešte večerná schôdzka pred prvými zápasmi. V piatok nás totiž čakal hneď prvý otvárací zápas proti Nemecku.

1.zápas – Slovensko vs. Nemecko

Do prvého zápasu sme nastúpili s veľkým očakávaním, Nemecko na minuloročných MS obsadilo 4.miesto, ale na Svetovom pohári mladšej kategórie do 17 rokov dokázal slovenskí tím s nimi držať krok, keď prehral len o 2 respektíve 3 koše. Nemecký tím ale pôsobil vyspelo a nastúpil s 3 vysokými hráčmi, ktorí boli schopní počas celého zápasu dominovať na doskoku. Náš tím sa dokázal dostať k zakončeniu, to však bolo často pod tlakom obrancu a neviedlo k presným strelám. Nemecko tak išlo rýchlo do vedenia, sériu košov Nemecka prerušila úspešná strela Zuzky Hrošovskej. To však bolo jediné úspešné zakončenie Slovenska v prvom polčase. V priebehu prvého polčasu prišlo aj k vynútenému striedaniu, keď z hry odstúpila Kaja Kleinová, ktorá si deň predtým v prípravnom zápase proti KWIKu vyvrtla členok. V tretej štvrtine pozdvihla slovenský tím Ema Ondrejcová, ktorá dokázala streliť 3 koše. Celkovo však slovenské družstvo pôsobilo unaveným dojmom, keď sa pravdepodobne ešte prejavila náročná cesta do Belgicka. Striedania v druhom polčase veľkú zmenu hry nepriniesli, a tak si Nemecko pohodlne dokráčalo k jednoznačnej výhre, ktorá bola pre Slovensko až príliš krutá.

Slovensko – Nemecko 4:18 (polčas 1:9)
Zostava Slovenska: Hrošovská 1 kôš, Ondrejcová 3 koše, Grolmus, Kocúr, Habániková, Kleinová, Peressényi, Stetsenko. Striedali: Milkovičová, Leporis, Varačková, Babčan.

2.zápas Slovensko vs. Katalánsko

Súboj s Katalánskom mal rozhodnúť o postupujúcom z druhého miesta našej skupiny, pretože Nemecko dokázalo poraziť aj Katalánsko. My sme po dobrej príprave chceli zabojovať o miesto v prvej osmičke a prekvapiť favorita. Úvod zápasu ale opäť vyšiel lepšie nášmu súperovi, ktorý išiel do vedenia 3:0. Slovenský tím mal opäť dobré šance, ale tentokrát trochu smolu v zakončení. Našťastie sa podarilo presadiť našim chlapcom, ktorí v priebehu prvého polčasu dali 3 koše a udržali nás na dostrel jedného koša k súperovi. Do polčasovej prestávky sa nakoniec išlo rozdielom 2 košov, čo bol proti Katalánsku určite hrateľný výsledok. V tretej štvrtine však prišiel útočný výpadok slovenského tímu. Zatiaľčo Katalánci postupne pridávali koše na svojej strane, my sme sa v útoku trápili. Toto trápenie prerušila po 5 katalánskych košoch za sebou až na konci tretej štvrtiny kapitánka Zuzka Hrošovská premenenou penaltou. V poslednej štvrtine sa hra opäť vyrovnala, prišli striedania na obidvoch stranách, ale zmenu vo vývoji zápasu to neprinieslo. Pozitívom sú však určite druhá a štvrtá štvrtina, v ktorých slovenský tím uhral s Kataláncami remízu 3:3. Slovensko tak po prehre aj v druhom zápase základnej skupiny muselo hrať v ďalšom priebehu turnaja len v skupine o 9. až 12. miesto.

Slovensko – Katalánsko 8:14 (polčas 4:6)
Zostava Slovenska: Milkovičová, Ondrejcová 1 kôš, Grolmus 2 koše, Kocúr 1 kôš, Habániková 1 kôš, Hrošovská 1 kôš, Leporis, Peressényi 2 koše. Striedali: Kleinová, Babčan, Stetsenko, Varačková, Špániková, Bullo.

3.zápas Slovensko vs. Francúzsko

V úvodnom zápase skupiny o 9.miesto nastúpilo Slovensko proti mladému tímu Francúzska, pre ktorý to bola historicky prvá účasť na medzinárodnom turnaji tejto vekovej kategórie. Zápas sa pre zmenu hral v hlavne hale turnaja a na tribúnach bolo tentokrát pomerne veľa divákov hlavne na francúzskej strane, Slovákov povzbudzovali verní fanúšikovia, ktorí dorazili až do Belgicka a takisto aj českí hráči, proti ktorým nastúpili naši juniori v príprave. V základnej zostave prišlo k pár zmenám, ktoré mali tím po neúspešnom prvom dni nakopnúť do ďalších výkonov. Úvod zápasu pre zmenu vyšiel výborne nášmu družstvu, keď z prvých 4 útokov sa podarilo dať 3 koše a Slováci boli od úvodu hneď vo vedení. Francúzi však boli veľmi húževnatí a svojou fyzickou a rýchlou hrou pripomínajúcou basketbal robili našim hráčom trochu problémy. Slovenská obrana však fungovala veľmi dobre a svojou obranou asistenta nedovolila súperom veľa šancí, boli to skôr náhodné zakončenia. Po skvelom úvode sa však prestalo dariť slovenskému útoku, keď strelný prach zvlhol na celých 10 minút. Na to zareagoval tréner Bušík oddychovým časom, počas ktorého upravil útočnú taktiku, čo prinieslo svoje ovocie. Do polčasu pridalo slovenské družstvo 2 koše a síce chudobne, ale do prestávky išlo s náskokom 2 košov. Tretia štvrtina bola tentokrát jednoznačne v réžii Slovenska, keď 3 koše za sebou v úvode tretiny poslali náš tím do pohodlného vedenia. Výborná obrana nedovolila Francúzom viac ako jednu strelu za útok, čo ponúkalo nášmu útoku ďalšie možnosti. Tie dokázala využiť najlepšia strelkyňa zápasu Ema Ondrejcová, ktorá 2 strelami zvyšovala už na 10:4 a potvrdila prvé víťazstvo Slovenska na turnaji. V poslednej štvrtine už veľa košov nepadlo, na ihrisko sa dostali viacerí hráči z lavičky, ale naša výborná obrana v tomto zápase Francúzov aj tak k ničomu nepustila.

Slovensko – Francúzsko 11:5 (polčas 5:3)
Zostava Slovenska: Ondrejcová 4 koše, Varačková, Grolmus 3 koše, Kocúr, Habániková 2 koše, Hrošovská 1 kôš, Babčan 1 kôš, Peressényi. Striedali: Leporis, Kleinová, Špániková, Stetsenko, Bullo.

 

 

4.zápas Slovensko vs. Hong-Kong China

V druhom zápase sobotného programu nastúpilo Slovensko proti rankingovo vyššie postavenému tímu Hong-Kongu. Trénerský triumvirát sa rozhodol pre niekoľko zmien v základnej zostave, aby rozložil zápasovú záťaž medzi viacerých hráčov. Slovenskí hráči sa museli pripraviť na dynamickú a rýchlu hru súpera, ktorá je typická pre ázijské družstvá. Začiatok zápasu sa niesol v trochu nervóznej hre, naši hráči nevedeli nájsť správny recept na obranu súpera. Strelecká nemohúcnosť ale držala aj nášho súpera, keď až do 13.minúty bolo skóre stále len 2:1 pre Slovensko. Tesne pred polčasom našťastie pridali 2 koše naši Patrikovia, a tak opäť po kvalitnom obrannom výkone išiel náš tím do polčasovej pauze s vedením 4:1. Pre zlepšenie práce v útoku sa tréneri rozhodli pre taktické striedania, keď do útoku striedal Iľja Stetsenko, aby posilnil doskok, naopak do obrany ho vždy striedal Vít Leporis, aby pokryl rýchlejších hráčov súpera. Tento ťah sa ukázal ako správny, keď slovenský tím mal dlhšie útoky s viacerými strelami a práve Iľja získal v útoku penaltu a pridal aj kôš strelou po doskoku. Slovenské družstvo malo následne zápas pod kontrolou a udržalo si bezpečný náskok. Do poslednej štvrtiny nastúpili aj ďalší hráči z lavičky, ktorí získali cenné skúsenosti. Slovensko tak získalo druhú výhru na turnaji.

Slovensko – Hong-Kong China 11:5 (polčas 4:1)
Zostava Slovenska: Kleinová, Ondrejcová 2 koše, Grolmus, Kocúr 1 kôš, Hrošovská, Milkovičová 3 koše, Leporis, Peressényi 2 koše. Striedali: Stetsenko 2 koše, Habániková, Bullo, Babčan 1 kôš, Špániková.

5.zápas Slovensko vs. Maroko

Pred posledným zápasom už bolo jasné, že slovenský tím skončí na vrchole skupiny o 9.miesto. Preto dal trénerský tím šancu hráčom, ktorí na turnaji odohrali najmenej času a v budúcom roku budú ešte naďalej súčasťou reprezentácie do 19 rokov. Družstvo Maroka malo vo svojich radoch niekoľkých hráčov z Holandska a Španielska s marockými koreňmi, preto toto družstvo malo oveľa vyššiu kvalitu ako v minulom roku. Tréneri však nabádali hráčov, aby súpera nepodcenili a zamerali sa práve na týchto marockých ťahúňov. Úvod zápasu bol vyrovnaný, ale slovenský tím sa predsa len držal o niečo vpredu, viackrát viedol o 2 koše. V tretej štvrtine sa hra opäť vyrovnala a na jej konci bolo skóre 7:7. Do poslednej štvrtiny poslali slovenskí tréneri celú lavičku, aby sa hráči končiaci s touto vekovou kategóriou ešte rozlúčili s reprezentáciou v poslednom zápase. Veľké chcenie po nástupe z lavičky ale bolo skôr kontraproduktívne. V útoku sa nedarilo nájsť správne riešenie situácií pre zakončenie a v obrane viedol veľký risk k individuálnym chybám, ktoré Maročania dokázali využiť. V závere dlhou strelou s klaksónom už len znížil na rozdiel jediného bodu Boris Grolmus. Slovensko ale prehralo posledný zápas s najslabším tímom turnaja z Maroka.

 

Slovensko – Maroko 10:11 (polčas 5:4)
Zostava Slovenska: Milkovičová, Špániková 1 kôš, Leporis 2 koše, Stetsenko, Habániková 2 koše, Varačková, Babčan 2 koše, Bullo. Striedali: Hrošovská 1 kôš, Kleinová, Ondrejcová, Grolmus 1 kôš, Kocúr 1 kôš, Peressényi.

Prehra v poslednom zápase už nezmenila nič na konečnom 9.mieste Slovenska na MS do 19 rokov 2023 v belgickom Gente. Celkovo však zanechala kyslú príchuť na záver turnaja.
Celkovo treba turnaj hodnotiť pozitívne, konečné umiestnenie je o 1 miesto lepšie než v minulom roku a pred Slovenskom skončilo len 8 svetových korfbalových veľmocí. Avšak po rozsiahlej príprave boli očakávania o niečo náročnejšie, keď sme chceli odohrať vyrovnanejšie zápasy s Katalánskom a predovšetkým s Nemeckom, ktoré nám však ukázali väčšiu korfbalovú kvalitu. Získanie takýchto skúseností z náročných zápasov je však potrebné pre ďalšie napredovanie, a tak veríme, že pre individuálny rozvoj hráčov bol tento turnaj veľmi prínosný. Ukázal, že naši slovenskí hráči potrebujú hrať čo najviac náročných zápasov s neznámymi súpermi.
Víťazstvá proti Francúzsku a Hong-Kongu sa síce nerodili ľahko, slovenský tím bol však veľmi dobrý v obrane, keď obidve tieto družstvá dokázal udržať len na 5 košoch. Na druhej strane sa ako problém celého tímu ukázala byť strelecká úspešnosť v útoku, na ktorú sa budú musieť aj tréneri zamerať do budúcnosti. Výnimkou bola strelecky úspešná Ema Ondrejcová, ktorá svojimi 10 košmi ťahala družstvo aj v ťažších chvíľach.

S reprezentáciou sa lúčia hráči ročníku 2004, ktorí už v budúcej sezóne nebudú môcť zasiahnuť do vekovej kategórie do 19 rokov. Konkrétne kapitán Patrik Peressényi, kapitánka Zuzka Hrošovská, Karolína Kleinová, Ema Ondrejcová a Jakub Bullo. Týmto by sme im chceli poďakovať za 2 roky, ktoré v reprezentácii do 19 rokov strávili a prajeme im veľa šťastia už v dospeláckej kategórii.

Veľké poďakovanie patrí celému trénerskému tímu, ktorý sa o naše družstvo staral počas prípravy a aj na turnaji samotnom. Tréner Peter Bušík, asistent trénera Peter Fábik, manažérka tímu Janka Fábiková a univerzál Jakub Krajč.

Fotky: @Marco Spelten, Actiefotografie.

Nadchádzajúce udalosti