Breaking News

Skvelé výsledky slovenských družstiev na ME U15

SAK sa po prvýkrát v histórii podujala zorganizovať Majstrovstvá Európy v kategórii U15 a Rising stars. Napriek tomu, že sa uskutočnili na netradičnom mieste na Skalke pri Kremnici a chýbalo „domáce zázemie“, organizátori verili v zdarný priebeh akcie. Areál strediska je totiž mladým slovenským korfbalistom aj vedeniu SAK známy z letných kempov. A práve tento potenciál a možnosti horského centra boli zárukou bohatého sprievodného programu a lákadlom participácie pre zvyšné tímy.  Turnaja sa zúčastnilo rekordných 15 družstiev z 8 štátov Európy, 8 v kategórii U15 a 7 v Rising stars. Obhajoba minuloročných bronzových pozícií v oboch kategóriach sa stala pre naše 2 tímy teda náročnou úlohou.

Družstvo U15 sa v pomerne vyrovnanej základnej skupine stretlo so súpermi s Maďarska, Nemecka a Portugalska. Žiaľ, vo všetkých zápasoch sme ťahali za kratší koniec. Mrzí najmä stretnutie s našimi južnými susedmi, v ktorom sme viedli, ale nedotiahli sme zápas do víťazného konca. O to s väčšou vervou sme sa ďalší deň pustili do boja o záverečné umiestnenie. Najskôr sme prakticky nepustili k hre súperov z Poľska a zvíťazili sme 7:2. Čakala nás odveta s družstvom Nemecka, s ktorým sme v skupine prehrali pomerom 6:13. Ale nebáli sme sa, zmenili sme taktiku, čím sme súperov trochu zaskočili. Naši hráči sa vyburcovali k výbornej obrane, dovolili súperom skórovať len 3x v prvom polčase, keď v druhom sme po vydarených akciách pridali koše len my. Výsledkom 6:3 sme si zabezpečili celkové 5.miesto na majstrovstvách. Majstrom Európy v kategórii U15 sa stalo Holandsko.

Naše družstvo podalo kolektívny výkon, každý hráč sa dokázal presadiť a prispieť k spoločnému cieľu. Po úvodných nezdaroch a chybách predviedli zlepšenú hru, čo sa odzrkadlilo aj na výsledkoch.

Tešili sme sa na stretnutia nášho tímu Rising stars. V družstve sa objavilo veľa hráčov, ktorí po prvýkrát nastúpili v drese Slovenska, hlavne v dievčenskej zložke dostali príležitosť reprezentovať pomerne mladé hráčky. V úvodný deň sa v štyroch zápasoch striedala výhra s prehrou, dokázali sme poraziť družstvá z Katalánska a Portugalska, nestačili sme na súperov z Maďarska a Čiech. Na druhý deň nás čakal zápas so silným družstvom Nemecka. Už od úvodu nám súper ušiel a skóre 0:5 neveštilo nič dobrého. Naše prvé koše nás však nakopli, pomaly sme doťahovali a súper zostal zaskočený, čo sme dokonale využili a po famóznom obrate zvíťazili 6:5. Po obrovskej radosti sme sa však museli sústrediť na posledný zápas, ktorý by nám zabezpečil 3.miesto. A zvládli sme ho, poľský tím sme zdolali 4:9. Ale konečné umiestnenie nebolo len v našich rukách. Po  zápase Maďarska a Nemecka až 3 družstvá mali rovnaký počet bodov, o konečnom umiestnení na 2.,3. a 4. mieste rozhodovali vzájomné zápasy. Tie posunuli naše družstvo spolu s tímom Maďarska na spoločné 3.miesto, takže na záverečnom ceremoniáli zdobili našich reprezentantov bronzové medaile. Naši mladí reprezentanti odohrali výborný turnaj, streleckými ťahúňmi boli Matúš Jančovič a Matej Samuhel. Takmer celé družstvo, s výnimkou 2 chlapcov, má možnosť zúčastniť sa majstrovstiev aj budúci rok. To nám dáva skvelú nádej na dobré umiestnenie aj do budúcna.

Zúčastnené družstvá a ich vedenie vyjadrili spokojnosť a vďaku za organizáciu turnaja. Pre mnohých bolo netradičné hlavne horské prostredie. Pobyt si spríjemnili relaxom vo wellnesse, bowlingom, turistikou.

Poďakovanie patrí vedeniu SAK, všetkým zúčastneným dobrovoľníkom, ktorí zastúpili rôzne potrebné pozície na turnaji. A nemôžeme zabudnúť na trénerskú zostavu Evu Bušíkovú, Katarínu Gabalovú a Mareka Gabalu, ktorí družstvá pripravovali a viedli k výborným výsledkom.

Zostava U15: Timea Fuleková, Lea Jakubičková, Beáta Bltová, Michaela Sidorová, Patrik Kocúr, Vít Leporis, Simon Babčan, Oliver Santoris, David Vrška.

Zostava RS: Slažanská Timea, Mikulášiková Lea, Kántorová Sabina, Ambróziová Nina, Jančovič Matúš, Samuhel Matej, Steinhübl Samuel, Šimko Filip.

Výsledky:

Základná skupina ME U15:

Slovensko U15 – Maďarsko U15 10:12 (štvrtiny 3:1, 6:4, 8:7)
Strelci Slovensko: Kocúr 4 koše, Leporis 3, Fuleková 2, Jakubičková 1.

Slovensko U15 – Portugalsko U15 7:10 (štvrtiny 0:2, 2:6, 7:9)
Strelci Slovensko: Babčan 2 koše, Leporis 2, Jakubičková 1, Kocúr 1, Sidorová 1.

Slovensko U15 – Nemecko U15 6:13 (štvrtiny 0:3, 1:8, 3:10)
Strelci Slovensko: Kocúr 2 koše, Babčan 1, Bltová 1, Jakubičková 1, Vrška 1.

Krížový zápas
Slovensko U15 – Poľsko U15 7:2 (štvrtiny 3:0, 5:0, 7:1)
Strelci Slovensko: Leporis 4 koše, Babčan 1, Fuleková 1, Santoris 1.

Zápas o konečné 5.miesto
Slovensko U15 – Nemecko U15 6:3 (štvrtiny 2:1, 3:3, 4:3)
Strelci Slovensko: Leporis 2 koše, Vrška 2, Bltová 1, Kocúr 1.

Rising stars U15 – zápasy v skupine

Slovensko RS – Katalánsko RS 3:2 (štvrtiny 1:1, 1:1, 2:1)
Strelci Slovensko: Jančovič 2 koše, Slažanská 1.

Slovensko RS – Maďarsko RS 2:5 (štvrtiny 1:0, 2:1, 3:1)
Strelci Slovensko: Jančovič 1 kôš, Samuhel 1.

Slovensko RS – Portugalsko RS 8:4 (štvrtiny 4:0, 6:1, 7:3)
Strelci Slovensko: Jančovič 6, Slažanská 1, Šimko 1.

Slovensko RS – Česko RS 1:14 (štvrtiny 0:4, 1:7, 1:10)
Strelec Slovensko: Samuhel 1 kôš.

Slovensko RS – Nemecko RS 6:5 (štvrtiny 0:1, 0:4, 3:5)
Strelci Slovensko: Samuhel 4 koše, Jančovič 2.

Slovensko RS – Poľsko RS 9:4 (štvrtiny 3:1, 5:2, 7:3)
Strelci Slovensko: Jančovič 3 koše, Samuhel 2, Kántorová 1, Mikulášiková 1, Steinhübl 1, Šimko 1.

Nadchádzajúce udalosti