Breaking News

Reprezentanti do 17 rokov potrápili na MS aj favoritov

Reprezentácia Slovenska vycestovala na Majstrovstvá sveta do 17 rokov plná odhodlania prekonať očakávania a potvrdiť stúpajúci trend rozvoja korfbalu na Slovensku. Drvivá väčšina tímu boli minuloroční medailisti v kategórii do 15 rokov. Žreb nás zaradil do päťčlennej skupiny, kde nás čakali topfavoriti z Belgicka a Taiwanu, favorizované Nemecko a silné Maďarsko. Práve náš južný sused bol hlavným súperom o prvú osmičku, ktorá by pre náš korfbal znamenala úspech.

V úvodnom zápase proti Belgicku sme so súperom dokázali držať krok iba v úvodných 2 minútach. Mladí Belgičania kontrolovali celé stretnutie a o svojom víťazstve rozhodli už v prvej časti (2:10). V polčase sa na ihrisko dostali aj všetci hráči z lavičky. Súper dominoval celkovým skóre 3:17, keď všetky naše koše skórovala Eva Habaníková.

Druhý zápas bol pre náš tím v skupine kľúčový. Maďari boli našim priamym súperom o prvú osmičku a od začiatku tak aj stretnutie vyzeralo. Zápas bol vyrovnaný, na naše úvodné koše dokázal vždy súper odpovedať. V prvom polčase sme predviedli výbornú obranu, súperom sme odobrali veľké množstvo lôpt a dovolili sme im skórovať iba dvakrát. Bohužiaľ naša streľba nebola efektívna a na polčasovú prestávku sme si vypracovali iba trojbodový náskok. Na dva maďarské koše v úvode druhé polčasu dokázala ešte odpovedať Eva Habaníková, ale následne prišla štvorbodová šnúra nášho súpera a zrazu sa z dobre vyvíjajúceho zápasu stala nervózna dráma. Tri minúty pred koncom si tréner Tomáš Sonnenschein vzal oddychový čas. Slováci upustili od tvrdej obrany, ktorú Maďari využívali na vypýtanie si penált. V publiku hnala dopredu nášho súpera početná skupina fanúšikov, ale naši hráči sa z nepriaznivého stavu otriasli a krásnym obratom strhli víťazstvo na svoju stranu. Po výhre 10:8 sme sa zaslúžene vyhli poslednému miestu v skupine.

Tretím súperom našej reprezentácie bol favorit na medailu, Taiwan. Mnoho z našich hráčov sa stretlo s mimoeurópskym korfbalom prvýkrát v histórii. Dokedy sme sa stihli spamätať, súper už viedol 0:4. Následne sa začali presadzovať aj naši hráči, darilo sa najmä Eme Špánikovej, autorke troch košov. Polčasových 3:8 nebolo najhoršími, ale súper potvrdil svoju kvalitu aj v druhom polčase a zvíťazil pohodlne 6:20.

Záver dňa nepriniesol najkvalitnejší korfbal. Nemecko sme doteraz nikdy v žiadnej reprezentácii neporazili, ale v tomto zápase sme k tomu boli veľmi blízko. Celoplošným pressingom sme súpera zaskočili a vybojovali veľké množstvo lôpt. Súper síce začal veľmi dobre, vyhrával na začiatku zápasu 3:0, potom sa naša hra zlepšila a dokázali sme súpera pritlačiť. Za 25 minút sme si pripísali vyše 60 streleckých pokusov. Polčasových 5:7 sľubovalo v druhom polčase ešte veľkú drámu. Na oboch súperoch bolo vidieť veľkú únavu z celého dňa a v druhom polčase padlo spolu iba 5 bodov. Nemci si víťazstvo postrážili a pripísali si výhru 7:10.

Nedeľný program sme odohrali v skupine o 5. – 8. miesto. Po kvalitných výkonoch sme boli odhodlaní zabojovať o historicky najlepší výsledok na MS U17. Úvod zápasu s Katalánskom nám bohužiaľ vôbec nevyšiel. Súper dominoval vo všetkých činnostiach a vytvoril si náskok 7:0. V prvom polčase sa nám podarilo pripísať si aspoň čestný úspech a prehrali sme ho 1:8. Aj keď sme v druhom polčase predviedli zlepšenú hru a vyhrali sme ho 6:5 na celkový úspech to nestačilo.

V zápase o konečné siedme miesto nás opäť čakalo Nemecko, ktorému sme chceli vrátiť prehru z predchádzajúceho dňa. Ani tento zápas nám však v prvom polčase nevyšiel. Prehrali sme ho vysoko 1:6. Opäť sme v druhom polčase chytali mačku za chvost, dokázali sme ho vyhrať 6:5, ale na úspech to nestačilo. Naši hráči neskrývali veľký smútok, ale za svoj výkon na turnaji sa vôbec nemusia hanbiť. Potešiteľné je, že budúci ročník môžu okrem dvoch opôr (Evy Habaníkovej a Borisa Grolmusa) nastúpiť v kategórii do 17 rokov všetci ostatní hráči. Ak budú pokračovať v nastolenom trende, môžu potrápiť a poraziť aj silnejšie tímy. Ďakujeme za vzornú reprezentáciu slovenského korfbalu. Majstrom sveta sa podľa predpokladov stala reprezentácia Holandska, pred Belgickom a Taiwanom.

Výsledky

Slovensko – Belgicko 3:17, koše za SR: Eva Habaníková 3

Slovensko – Maďarsko 10:8, koše za SR: Eva Habaníková 4, Tamara Milkovičová, Dorota Bullová, Lea Borzová, Patrik Kocúr, Tomáš Šimko a Vít Leporis

Slovensko – Taiwan 6:20, koše za SR: Ema Špániková 3, Patrik Kocúr 2, Simon Babčan

Slovensko – Nemecko 7:10, koše za SR: Vít Leporis 3, Tamara Milkovičová 2, Lenka Kollárová a Boris Grolmus po 1

skupina o 5. – 8. miesto

Slovensko – Katalánsko 7:13, koše za SR: Eva Habaníková 2, Lea Borzová, Vít Leporis, Boris Grolmus, Patrik Kocúr a Dávid Vrška po 1

zápas o 7. miesto

Slovensko – Nemecko 7:11, koše za SR: Eva Habaníková a Tamara Milkovičová po 2, Tomáš Šimko, Boris Grolmus a Patrik Kocúr po 1

Zostava SR: Lea Borzová, Dorota Bullová, Eva Habaníková, Lea Jakubičková, Lenka Kollárová, Tamara Milkovičová, Ema Špániková, Simon Babčan, Boris Grolmus, Patrik Kocúr, Vít Leporis, Tomáš Šimko a Dávid Vrška, tréner: Tomáš Sonnenschein, asistent trénera: Peter Levčík, vedúci mužstva: Martin Sonoga, realizačný tím: Róbert Sonnenschein a Peter Segéň.

Nadchádzajúce udalosti