Breaking News

„Titul bez boja neberieme.“ Rozhovor s prezidentom prievidzského klubu

Rozhodnutie od zeleného stola pre nás nebude satisfakciou. Chceme titul vybojovať na palubovke”, konštatuje predseda najúspešnejšieho klubu na Slovensku Martin Sonoga, ktorého sme pozvali s cieľom zhodnotiť terajšiu situáciu z pohľadu klubovej perspektívy.

Martin, čo nám môžete prezradiť o snahe SAK, či myšlienke pokračovať po takmer dvojmesačnej prestávke v rozbehnutých ligových súťažiach?

Tak, predovšetkým v prvom rade oceňujem, že po dohode takmer všetkých účastníkov Výkonný výbor SAK prijal rozhodnutie súťaže iba pozastaviť, nie ukončiť. Existuje niekoľko dôvodov, aby sme v nich pokračovali a ukončili ich, hoci nie podľa pôvodných úmyslov, a najmä v nových termínoch.

Ktorý dôvod je azda ten najhlavnejší?

Našim hlavným záujmom je dokončiť predovšetkým detské a mládežnícke kategórie počnúc U11 až U19. Musíme si uvedomiť, že chlapci a dievčatá prestali hrať a trénovať prakticky začiatkom marca. Keby sme dali za sezónou definitívnu bodku s tým, že na nasledujúcu by sa začali pripravovať až v auguste, ba dokonca tímy, ktoré fungujú ako krúžky až v októbri, tak ich výpadok by trval takmer 6-7 mesiacov, čo by bola pridlhá a neproduktívna prestávka.

Ako by sa dala táto pauza výrazne skrátiť?

Či sa skráti výrazne, alebo nie, nezávisí od nás. Rozhodujúce slovo bude mat samozrejme Ústredný krízový štáb, ktorý postupne začal uvoľňovať opatrenia v súvislosti s Covid 19. V plánovanej štvrtej fáze by mohli dostať zelenú aj halové a kontaktné športy, čo by našej snahe výrazne pomohlo. Samozrejme, že mládež začala tréningový proces bezprostredne po otvorení vonkajších športovísk, avšak, tu sa môžeme zapodievať skôr rozvojom atletických a silových parametrov.

Ak by prišiel takýto termín, povedzme v druhej polovici mája, chceli by ste, aby sa hneď pokračovalo v súťažiach?

Pravdepodobne nie hneď. Moja predstava je poskytnúť družstvám aspoň 2-3 týždne, možno aj dlhší čas, na prípravu a hrať až potom. Určitou alternatívou je dohranie súťaži až v septembri – októbri. Vzhľadom na to, že situácia okolo nás sa mení prakticky každým okamihom, však nič nie je definitívne. S istotou však môžem povedať, že s danou situáciou sa budeme zaoberať aj na najbližšom zasadnutí Rady SAK, ktoré sa bude formou per rollam konať už tento víkend. Na ňom musíme rovnako prehodnotiť ďalšiu účasť všetkých mládežníckych tímov na súťažiach v Maďarsku, či Českej republike.

Súvisí vaše úsilie o pokračovanie aj s nejakými finančnými prostriedkami?

Aj napriek skutočnosti, že korfbal sa realizuje na amatérskej báze a teda, že sme nemuseli prepúšťať hráčov, alebo siahať na platy zamestnancom klubu, situácia nie je ružová. Napríklad na účasť tímov vo všetkých súťažiach sú determinované finančné prostriedky z mestských rozpočtov, ktoré boli v mnohých prípadoch na Slovensku pozastavené. Rovnako, účelovo viazané prostriedky dostávajú kluby prostredníctvom SAK aj zo štátneho rozpočtu. Aj z tohto dôvodu teda netrpezlivo čakáme na rozhodnutie o uvoľnení opatrení, čo by nám trosku rozviazalo ruky aj z ekonomického hľadiska.

Dopočuli sme sa, že toto mimoriadne zasadnutie bolo zvolané s cieľom vyriešiť najmä  situáciu v seniorskej kategórii, kde je to o niečo komplikovanejšie, nakoľko majstrovský tím reprezentuje krajinu v medzinárodných pohárových súťažiach.

Áno, vaše informácie sú správne. Na zväz prišla direktíva z IKF, čo je medzinárodná korfbalová  federácia, s pomerne prísnym termínom ohľadom definitívneho vyrozumenia osudu tejto sezóny. Hoci prvé kolo Pohára európskych majstrov bolo zatiaľ zrušené IKF trvá na konečnom rozhodnutí, nakoľko súťaže boli v mnohých krajinách už definitívne ukončené.

SKK Dolphins však asi nejde len o účasť v európskom pohári?

Tak, ten je samozrejme vždy extra motiváciou predovšetkým pre mladších hráčov, ktorí sa ho ešte nemali možnosť zúčastniť. Našim hlavným cieľom v tejto sezóne bolo a stále je prinavrátenie titulu na Hornú Nitru po neúspešnej minuloročnej edícii ligy.

Momentálne ste k splneniu tohto cieľa asi o krôčik bližšie, nakoľko v priebežnej ligovej tabuľke ste na prvom mieste.

Tabuľka má viac- menej iba orientačný charakter, lebo veľká porcia vzájomných stretnutí nebola realizovaná.

V prípade, že by Rada SAK odhlasovala ukončenie ročníka a udelenie titulu Prievidzi, považovali by ste svoju sezónu za úspešnú?

Absolútne, rozhodne a rezolútne nie. Osobne podľa môjho názoru a pevne verím, že aj z pohľadu mojich hráčov, ale aj súpera, rozhodnutie od zeleného stola nebude satisfakciou pre nikoho.

SKK Dolphins ako aj KK SPU Nitra sú kluby s bohatou históriou, ale predovšetkým veľkou športovou hrdosťou, preto dúfam a verím, že nájdeme spoločnú cestu ako o titule rozhodnúť na hracej ploche, hoc aj po letných prázdninách.

Na záver nám teda ostáva vyjadriť presvedčenie, že v tejto diskusii nájdete s predstaviteľmi KK SPU Nitra spoločnú reč.

Ja som presvedčený, že, áno. Môžem povedať, že aj napriek veľkej a dlhoročnej športovej rivalite panujú medzi nami výnimočne priateľské vzťahy a všetky rozhodnutia sa snažíme činiť s chladnou hlavou a predovšetkým pre prospech korfbalu na Slovensku.

Nadchádzajúce udalosti