Breaking News

V slovenskom korfbale nastala doba bronzová

Začiatkom júla sa v maďarskom mestečku Dunakeszi odohrali korfbalové Majstrovstvá Európy do 15 rokov. Vzhľadom na opatrenia a bezpečnosť všetkých účastníkov sa turnaj presunul na čerstvý vzduch na umelú trávu. Tak ako každý rok, sa nasledujúci deň odohrali aj Majstrovstvá Európy v beachkorfbale tejto vekovej kategórie. Popri oficiálnom turnaji ME odohrali svoj turnaj aj rezervné tímy jednotlivých krajín pod hlavičkou „rising stars“. Vzhľadom na problémy s cestovaním a sprísnené bezpečnostné a hygienické opatrenia sa na turnaj neprihlásili tradiční účastníci zo západnej Európy. Ukrajina sa musela odhlásiť tesne pred turnajom. Slovensku patrilo v rebríčku Medzinárodnej korbalovej federácie najnižšie postavenie zo zúčastnených krajín, no aj napriek tomu chceli zabojovať o víťazstvá a prelomiť smolu z posledných ME, kde sa im nepodarilo bodovať.

V prvom zápase proti domácemu Maďarsku sme začali veľmi zle. Počas prvých dvoch štvrtín sme sa na ihrisku hľadali a nedokázali si vypracovať šance. Naopak domáci hrou dominovali a v polčasovej prestávke vyhrávali vysoko 5:0. Po prestávke zlepšili svoju hru aj Slováci a dotiahli sa na konečných 3:6. V druhom zápase proti Poľsku sme si verili, že by sme mohli uspieť. Prvý polčas sme si vypracovali obrovské množstvo šancí, ktoré sa nám však nedarilo premeniť a preto sme prehrávali 1:2. Aj napriek tomu sme sa nevzdávali a predvedená hra nám dodávala optimizmus. Hráči naplnili očakávania svojich trénerov a zápas doviedli do úspešného konca 7:5. Tretí zápas proti jednému z favoritov turnaja, Čechom, bol výsledkom vyrovnaný, avšak herne Česi dominovali. Najväčším problémom nášho tímu bolo vypracovanie si a premieňanie príležitostí. V zápase sme nepremenili tri penalty a zápas skončil výsledným skóre 2:5. Pred posledným zápasom v skupine proti Portugalsku bolo jasné, že tento súper bude našim protivníkom aj v zápase o bronzové medaile. Počas celého zápasu sa nám darilo držať si mierny náskok, súper sa dotiahol až v priebehu štvrtej štvrtiny a skóre 6:6 sľubovalo kvalitný zápas o tretie miesto. Po krátkej prestávke sme v najdôležitejšom zápase na turnaji nastúpili odhodlaní zabojovať o prvé medailové umiestnenie v slovenskom korfbale na oficiálnych majstrovstvách. Počas celého zápasu sme dominovali. Súpera, ktorý obhajoval strieborné medaile z predchádzajúcich ME, sme ani raz nepustili do vedenia. Kvalitnou obranou sme odstavili najlepších hráčov Portugalska a po záverečnom hvizde mohla vypuknúť nefalšovaná slovenská radosť.

S rovnakými súpermi sa stretli aj naši najmladší reprezentanti pod hlavičkou rising stars. Slováci zaskočili svojho prvého súpera z Portugalska. Zápas chudobný na koše, v ktorom sa oba tímy ťažko presadzovali zvládli naši korfbalisti na výbornú a zvíťazili 3:1. V druhom zápase proti Maďarsku sa viac darilo nášmu súperovi. Počas celého zápasu si udržiaval mierny náskok a napokon zvíťazil 7:3. Najhorší zápas na turnaji sme odohrali proti Česku. Od začiatku sme na nášho súpera nestačili. Najväčšou nevýhodou bola výšková prevaha v chlapčenskej časti tímu, kde náš súper jasne dominoval. Zápasové skóre sa zastavilo na hrozivých 0:10. Posledný zápas v skupine proti Poľsku bol predkrmom pred súbojom o tretie miesto proti rovnakému protivníkovi. Súper našich hráčov zaskočil a ľahkými košmi sa dostal do pohodlného vedenia. Aj napriek zníženiu sme na Poľsko nestačili a prehrali 3:7. Najkrajší výkon na turnaji podal náš B tím v zápase o tretie miesto. Dokonale zaskočil našich severných susedov, ktorí si po predchádzajúcom pohodlnom víťazstve verili na bronzové medaile. Našich najmladších reprezentantov zastihla strelecká forma v tom najlepšom čase. Poliakom nedali žiadnu šancu a po výsledku 11:4 sa mohli tešiť spolu so svojimi kolegami z A tímu z bronzu.

MAJSTROVSTVÁ EURÓPY V BEACHKORFBALE 2021

Po rannom testovaní nás na rozpálenom piesku miestneho športového areálu čakalo ďalšie vrcholné podujatie tejto vekovej kategórie. Vzhľadom na zrušenie množstva turnajov a líg, to bola pre viacerých našich hráčov premiéra na pieskových ihriskách.

Úvodný zápas proti prímorskej krajine napovedal, že pre náš tím bude tento turnaj veľmi náročný. Portugalsko suverénne ovládlo celý zápas, kontrolovalo jeho priebeh. Naši sa snahou o dvojbodové koše chceli dotiahnuť na svojho súpera, ale nedarilo sa im a prehrali vysoko 3:9. V podobnom duchu sa niesol aj zápas proti Maďarsku, lepšia strelecká efektivita aj predvedená hra súpera priniesli nášmu tímu ďalšiu vysokú prehru 4:11. Trpký beachkorfbalový príbeh pokračoval aj naďalej. S Českom sa nášmu tímu nedarilo a jediný, kto sa presadil bol Patrik Kocúr. Dvakrát skóroval dvojbodovým košom, pridal aj jednu penaltu. Bohužiaľ sa k nemu jeho spoluhráči nepridali a prehra 5:9 znamenala, že v poslednom zápase s Poľskom pôjde o všetko a víťaz zápasu si zabezpečí miestenku v boji o tretie miesto. Od začiatku sme si vytvorili mierny náskok a darilo sa nám držať súpera na dištanc. V nervózne hranom zápase, ku ktorému prispel viacerými nepresnými rozhodnutiami aj rozhodca z Maďarska sa náš súper dotiahol v poslednej štvrtine dvojbodovou strelou na tesný rozdiel. Našťastie sa nám umnou hrou podarilo výsledok udržať a čakala nás odveta proti Portugalsku. Po rannom presvedčivom víťazstve bol favoritom stretnutia náš súper. Naši reprezentanti išli na hranicu svojich možností, bojovali jeden za druhého, žiadna lopta pre nich nebola stratená. Od prvej do poslednej štvrtiny pracovali ako jeden tím a výbornou obranou nedovolili súperovi dostať sa do zápasu. Počas celého stretnutia sme si udržiavali mierny náskok, ktorý bol však veľmi zradný a jednou strelou z diaľky nás mohol náš súper poraziť. Našťastie sme Portugalcom nedovolili presadiť sa a po vynikajúcom výkone sme dokázali vybojovať opäť bronzové medaily, čo prekvapilo všetkým prítomných, najmä však nášho súpera. Najlepším strelcom turnaja ako aj víťazom streleckej súťaže na špeciálne koše sa stal náš Patrik Kocúr.

Tím rising stars mal na turnaji iba troch súperov, keďže sa z tejto kategórie odhlásil tím Poľska . Prvý zápas proti domácemu Maďarsku sme začali veľmi zle. Naši hráči sa zoznamovali s novými podmienkami a nedarilo sa im proti kvalitnému súperovi presadiť. Vysoká prehra 2:10 bola odzrkadlením priebehu stretnutia. Druhý zápas proti Portugalsku sme zaskočili nášho súpera. Aj napriek výškovej prevahe súpera sme bojovnosťou dokázali eliminovať ich ďalšie silné stránky. Cenná remíza 7:7 znamenala prvý bod pre Slovensko na turnaji. Tretí zápas proti Česku bol v réžii nášho súpera. Aj keď sme mu dokázali vzdorovať, výšková prevaha na strane chlapcov rozhodla najmä pod košom. Prehra 3:6 nás posunula do boja o bronz. Aj súperom B tímu bolo v stretnutí o tretie miesto Portugalsko. Vyrovnaný zápas počas celej doby sľuboval napínavé vyvrcholenie úspešného pôsobenia nášho tímu. Strelecky disponovaný Dávid Vrška rozhodol o celkom triumfe 5:4 a oba naše výbery si tak prekvapujúco odniesli z Maďarska ďalšie bronzové medaile.

Všetkým našim reprezentantom ako aj ich trénerom ďakujeme za predvedené výkony, príkladnú bojovnosť a dôstojnú reprezentáciu Slovenska na medzinárodnom poli. Tešíme sa, že niekoľkoročné úsilie začína prinášať prvé úspešné výsledky. Gratulujeme k medailám a držíme palce, aby sa im minimálne rovnako darilo v ďalších korfbalových kariérach.

Fotogalériu nájdete TU

Výsledky:
MAJSTROVSTVÁ EURÓPY DO 15 ROKOV

Slovensko – Maďarsko 3:6 – Dorota Bullová 2, Patrik Kocúr

Slovensko – Poľsko 7:5 – Tamara Milkovičová a Tomáš Šimko po 2, Dorota Bullová, Ema Gregorová a Patrik Kocúr

Slovensko – Česko 2:5 – Tamara Milkovičová 2

Slovensko – Portugalsko 6:6 – Patrik Kocúr 5, Ema Gregorová

zápas o 3. miesto:

Slovensko – Portugalsko 7:5 – Patrik Kocúr 4, Ema Gregorová, Dorota Bullová a Tomáš Šimko po 1

MAJSTROSTVÁ EURÓPY DO 15 ROKOV – KATEGÓRIA „rising stars“

Slovensko – Portugalsko 3:1 – Dávid Vrška 2 , Lenka Kollárová

Slovensko – Maďarsko 3:7 – Dávid Vrška, Lenka Kollárová, Viktor Kopálek

Slovensko – Česko 0:10

Slovensko – Poľsko 3:7 – Ema Špániková 2, Viktor Kopálek

zápas o 3. miesto:

Slovensko – Poľsko 11:4 – Lenka Kollárová 5, Dávid Vrška 3, Ema Špániková 2, Oliver Santoris

MAJSTROVSTVÁ EURÓPY DO 15 ROKOV V BEACHKORFBALE

Slovensko – Portugalsko 3:9 – Tamara Milkovičová 2, Patrik Kocúr

Slovensko – Maďarsko 4:11 – Dorota Bullová, Tamara Milkovičová, Patrik Kocúr a Tomáš Šimko

Slovensko – Česko 5:9 – Patrik Kocúr 5

Slovensko – Poľsko 5:3 – Tamara Milkovičová 2, Dorota Bullová, Ema Gregorová a Patrik Kocúr

zápas o 3. miesto:

Slovensko – Portugalsko 5:4 – Patrik Kocúr 3, Tamara Milkovičová a Tomáš Šimko

MAJSTROVSTVÁ EURÓPY DO 15 ROKOV V BEACHKORFBALE – KATEGÓRIA „rising stars“

Slovensko – Maďarsko 2:10 – Viktor Kopálek a Lenka Kollárová

Slovensko – Portugalsko 7:7 – Lenka Kollárová 3, Matúš Jančovič 2, Dávid Vrška a Matej Samuhel

Slovensko – Česko 3:6 – Dávid Vrška 2, Lenka Kollárová

zápas o 3. miesto:

Slovensko – Portugalsko 5:4 – Dávid Vrška 4, Lenka Kollárová

SLOVENSKO A tím: Tamara Milkovičová, Ema Gregorová, Dorota Bullová, Lea Jakubičková, Patrik Kocúr, Tomáš Šimko, Simon Babčan, Vít Leporis, tréneri: Tomáš Sonnenschein a Martin Sonoga

SLOVENSKO rising stars: Lenka Kollárová, Monika Sányová, Petra Poliaková, Ema Špániková, Dávid Vrška, Oliver Santoris, Viktor Kopálek, Matej Samuhel, Matúš Jančovič, tréneri: Eva Bušíková a Peter Bušík

Nadchádzajúce udalosti