Breaking News

Predseda KK SPU Nitra verí, že Medzinárodný korfbalový víkend sa podarí zorganizovať aj tento rok

Situáciu v nitrianskom klube KK SPU Nitra sme mapovali s jej predsedom, Tomášom Sonnenscheinom. Ktoré podujatia musel klub zrušiť, ako prebieha tréningová činnosť, bude sa konať aj tento rok populárny Medzinárodný korfbalový víkend? Odpovede na tieto, aj mnohé ďalšie otázky sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Ako prežívate tieto chvíle, keď vírus Covid – 19 výrazne zasiahol do života všetkých?

Ďakujem za opýtanie, v rámci možností dobre. Okrem pravidelných pracovných povinností sa v rámci možností snažím aj trochu športovať. V rámci klubu sme si vytvorili na jednej zo sociálnych sietí skupinu, kde hráči a hráčky z nášho klubu pridávajú svoje aktivity, námety na cvičenia a motivujú tým ostatných. Najdôležitejšie však je, že všetci členovia z nášho klubu aj ich rodinný príslušníci sú podľa mojich informácií zdravotne v poriadku.

Ako ovplyvnila pandémia chod klubu?

Bohužiaľ začiatok krízy nás zastihol práve na vrchole príprav na prvý ročník Nitra cup, kde sa malo zúčastniť viac ako 20 tímov z 10 klubov zo 4 krajín Vyšehradskej štvorky. Malo to byť jedno z podujatí, ktoré sme sa rozhodli pripraviť v rámci osláv 10 výročia založenia nášho klubu. Som rád, že sme stihli usporiadať aspoň 1. ročník korfbalového plesu, na ktorom sme sa výborne zabavili. Tri týždne pred vypuknutím krízy sme v tej dobe ani netušili, čo nás čaká. V rámci osláv jubilea nášho klubu pripravujeme spomienkové videá z jednotlivých sezón a spríjemňujeme nimi tieto chvíle našim priaznivcom, súčasným aj bývalým hráčom klubu. Korona výrazne ovplyvnila korfbalové súťaže, v ktorých účinkujú naše tímy. Týždeň pred uzavretím hraníc sme s tímom do 11 rokov začali jarnú časť maďarskej korfbalovej súťaže, kde sme mali výborne našliapnuté k obhajobe jesenného triumfu. V slovenských súťažiach nás čakali záverečné dva turnaje vo všetkých kategóriách. Zrušiť sme museli aj Školský turnaj, ktorý si v meste a okolí získaval čoraz väčšiu popularitu. Tretiu edíciu sme mali naplánovanú na jún 2020. Výrazný vplyv mala korona aj na reprezentačné akcie, kde máme svojich zverencov. Medzinárodná korfbalová federácia zrušila alebo presunula všetky podujatia naplánované na rok 2020. V neposlednom rade boli pozastavené dotácie pre športové kluby. Veríme, že sa po zrušení opatrení tieto prostriedky uvoľnia a my budeme môcť pokračovať v našej činnosti.

Akým spôsobom sú ukončené súťaže na Slovensku?

Vzhľadom na riziká a bezpečnosť všetkých zúčastnených sme sa na zasadnutí výkonného výboru Slovenskej asociácie korfbalu rozhodli, že mládežnícke súťaže budú v sezóne 2019/20 ukončené bez určenia víťaza. V seniorskej kategórii čakáme na rozhodnutie Medzinárodnej korfbalovej federácie (IKF) o európskych klubových súťažiach. V prípade, že IKF rozšíri počet tímov na záverečnom turnaji Europa cup (január 2021), budeme sa snažiť 1. Slovenskú národnú korfbalovú ligu dohrať. Na Rade SAK sme mali tri varianty. Všetci členovia sme sa unisono zhodli, že určite neukončíme sezónu od zeleného stola a v prípade nedokončenia sezóny uzavrieme súťaž bez vyhlásenia majstra. Myslím, že tak je to správne a férové.

Postupne sledujeme, že krízový štáb v niekoľkých fázach uvoľňuje opatrenia. Ako sa dotýkajú vášho klubu a korfbalového života.

Sme veľmi radi, že vývoj pandémie na Slovensku má klesajúcu tendenciu. Tak ako mnohé iné kluby a športy, aj my začíname s prípravou v rámci dodržania všetkých hygienických a bezpečnostných opatrení. Minulý týždeň sme absolvovali prvé tréningy vo vonkajšom prostredí, všetkým už korfbal veľmi chýbal a tešili sme sa na prvé kontakty s loptou po dlhej dobe.

Ako to vyzerá s deviatym ročníkom Medzinárodného korfbalového víkendu?

Bohužiaľ sme museli pozastaviť aj prípravy na toto veľkolepé podujatie. Termín 11.-12. júl je veľmi hraničný, čo sa týka opatrení krízového štábu a hlavného hygienika. Aj počas krízy sme prijali niekoľko prihlášok na turnaj z viacerých krajín Európy. Tímy by sa radi podujatia zúčastnili aj tento rok. Konečné rozhodnutie sme si stanovili na koniec mája. Veríme, že v tej dobe už bude spustená štvrtá fáza, do ktorej spadajú aj športové podujatia. Určite neplánujeme turnaj v tradičnom rozsahu viac ako 300 športovcov, ale v menšom počte za dodržania všetkých podmienok sme ho schopní zorganizovať aj tento rok.

Na záver by som sa chcel poďakovať všetkým za rešpektovanie a dodržiavanie prijatých opatrení. Verím, že všetci spoločne a v zdraví túto krízu zvládneme a spoločne sa budeme tešiť z úspechov našich zverencov.

Nadchádzajúce udalosti