Breaking News

IKF upravuje kalendár podujatí na roky 2021 až 2023

Príznačne na prvého mája zverejnila Medzinárodná korfbalová federácia upravený kalendár na nasledujúce 3 roky po presunutí podujatí z roku 2020 pre pandémiu koronavírusu. Ako je už určite korfbalovým nadšencom známe, všetky medzinárodné korfbalové podujatia pod hlavičkou IKF boli v roku 2020 zrušené alebo odložené. Pozrieme sa teda, aký vplyv majú tieto zmeny pre slovenské družstvá.

Začneme na klubovej úrovni, kde sa každoročne slovenský majstrovský klub môže zúčastniť 1.kola Europa Cupu, ktorý je korfbalovou ligou majstrov. Pre nasledujúcu sezónu 2020/2021 sa 1.kolo Europa Cupu malo konať tradične v septembri. Pre pandémiu však toto 1.kolo bolo zrušené. V kalendári na rok 2021 je však prvým podujatím práve finálový turnaj Europa Cupu, ktorý by sa podľa pravidla o rotácii organizátorov mal konať v Holandsku. Pri tomto turnaji je však ešte veľa otáznikov, keďže bude závisieť od ukončenia súťaží v európskych krajinách. Bude teda ešte na rozhodnutí súťažnej komisie IKF, v akom formáte sa turnaj uskutoční. Do úvahy prichádza možnosť, že by sa na finálovom turnaji predstavilo 8 najlepších družstiev z uplynulej sezóny 2019/2020, ktoré súperili na finálovom turnaji v januári v Budapešti. V tomto prípade by slovenský klub na turnaji chýbal.
Druhou možnosťou je spojenie 1.kola s finálovým turnajom. Táto alternatíva by však bola pomerne náročná na organizáciu a počet účastníkov, keďže v minulej sezóne sa Europa Cupu zúčastnilo celkom 14 družstiev vrátane premiérovej účasti KK SPU Nitra. Bol by to však nádherný návrat ku korfbalovým turnajom s takým počtom tímov. Slovenský majster by sa tak mohol stretnúť s európskou korfbalovou elitou a predstaviť sa na finálovom turnaji po dlhých 9 rokoch, keď sa posledná účasť SKK Dolphins Prievidza datuje na január 2012 v poľskej Varšave. Zatiaľ je však aj nejasné ukončenie slovenskej národnej ligy, ktorá je zatiaľ prerušená na neurčito.

Druhou podstatnou kategóriou je mládež, ktorej sa v roku 2020 zrušili všetky vrcholné medzinárodné podujatia od najmladšej reprezentácie do 15 rokov, ktorá mala v pláne Majstrovstvá Európy v holandskom Drachtene, cez tím do 17 rokov, ktorý mal tretíkrát v rade absolvovať Svetový pohár v Eindhovene a takisto najstaršiemu mládežníckemu družstvo do 19 rokov, ktoré sa po 9 rokoch malo vrátiť na pôdu Majstrovstiev Európy v holandskom Leeuwardene. Všetci mladí reprezentanti, ktorí mali vo svojich kategóriách tento rok končiť, tak prišli o svoje záverečné predstavenie. Výkonný výbor SAKu má však pre nich v pláne vycestovať na medzinárodný turnaj mládeže, ktorý sa každý rok koná v novembri v Belgicku. Uvidíme teda, aké budú podmienky a či sa našim mládežníckym reprezentantom podarí vycestovať ešte v roku 2020.
Teraz už k plánom turnajov na rok 2021. IKF má v pláne obnoviť všetky mládežnícke podujatia, ktoré sa každoročne konajú na korfbalovej scéne. V roku 2021 sú postupne v pláne pre družstvá do 19 rokov Majstrovstvá Sveta, ktoré sa presúvajú do Českej republiky, kde by sa počas veľkonočných sviatkov malo súperiť pravdepodobne v Kutnej Hore. Pre kategóriu do 17 rokov je opäť naplánovaný Svetový pohár v holandskom Eindhovene a pre najmladšie reprezentácie do 15 rokov opäť Majstrovstvá Európy do 15 rokov, kde je zatiaľ nejasné, či sa turnaj uskutoční v holandskom Drachtene alebo sa vráti do susedného Maďarska.
Novinkou pre budúci rok budú Majstrovstvá Európy do 21 rokov, ktoré by teoreticky pripadali do úvahy už aj pre slovenských reprezentantov. Keďže sa Majstrovstvá Sveta do 21 rokov na Tajvane presunuli z tohto roku na rok 2021, tak IKF predstavilo plán usporiadať 1.kolo týchto ME U21, na ktorých by sa predstavili národné družstvá, ktoré na Tajvan nepocestujú. Išlo by o kratší 3-dňový turnaj za účasti Maďarska, Katalánska alebo Poľska a takáto konkurencia by mohla byť vhodná aj pre slovenský výber. Následne sa z tohto 1.kola najlepšie družstvá kvalifikujú na finálový turnaj ME U21, ktorý by už mal prebehnúť v roku 2022.

Na záver k národnej reprezentácii dospelých, ktorých sa zmeny v kalendári dotkli asi najvýznamnejšie. IKF presunulo Majstrovstvá Európy B kategórie v poľskej Vroclavi z tohto roka na október 2021. Tento turnaj bol pre našu reprezentáciu vrcholom tohto roka, keďže mohli mať naši hráči reálne ambície atakovať medailové priečky. Tento cieľ sa tak presúva na budúci rok.
Kalendárom významne zamával presun hlavného vrcholu medzinárodného korfbalu, ktorým sú World Games ako pomyselná olympiáda neolympijských športov. Tie sa mali konať v júli roku 2021 v americkom Birminghame. Keďže sa však presunuli aj Olympijské hry 2020 v Tokiu práve na leto 2021, World Games boli takisto odložené o jeden rok na leto 2022. Tento vrchol roku 2022 však kolidoval s plánovanými veľkými Majstrovstvami Európy 2022, ktoré mala zorganizovať susedná Česká republika. IKF vo svojom rozhodnutí informovala o zrušení týchto ME, ktoré zároveň pravidelne slúžia aj ako kvalifikácia na Majstrovstvá Sveta. Toto rozhodnutie spôsobilo menšie sklamanie, keďže práve veľké ME a práve v susednom Česku boli ďalším veľkým cieľom práce slovenského národného tímu.
Keďže IKF zrušilo tieto ME, rozhodlo sa Českej republike prideliť ďalšie veľké ME v roku 2026. Zrušené ME v roku 2022 však znamenali absenciu kvalifikácie na MS v roku 2023. Preto IKF prišlo s návrhom usporiadať oficiálny kvalifikačný turnaj na MS 2023 na Tajvane. Táto kvalifikácia by sa mala uskutočniť na jeseň 2022 a zároveň bude slúžiť ako kvalifikácie pre malé ME v roku 2024, ktoré by sa mali konať vo formáte rozdelenia na A a B kategóriu. Od roku 2023 by sa teda medzinárodný kalendár mal vrátiť do svojho pravidelného 4-ročného cyklu s vrcholom na MS 2023 na Tajvane, kam sa bude upierať aj pozornosť slovenských reprezentantov.

Oficiálnu správu o úpravách kalendáru môžete nájsť aj na oficiálnej stránke Medzinárodnej korfbalovej federácie IKF na tomto odkaze.

Všetkým slovenským reprezentantom, trénerom a podporným tímom národných výberov prajeme pevné nervy a trpezlivosť v príprave na svoje budúcoročné vrcholy a veríme, že na medzinárodnej scéne budú opäť hrdo a úspešne reprezentovať Slovensko.

Nadchádzajúce udalosti