Breaking News

IKF zrušilo všetky oficiálne podujatia v roku 2020

Po dnešnom výnimočnom zasadnutí Výkonného výboru Medzinárodnej korfbalovej federácie sa IKF rozhodlo zrušiť alebo preložiť všetky podujatia organizované pod hlavičkou IKF v roku 2020! Znamená to, že v tomto roku sa neuskutoční už žiadny medzinárodný turnaj.

Prezident SAKu Martin Sonoga:
„Hoci sa toto rozhodnutie nerodilo ľahko, plne rešpektujeme a súhlasíme s rozhodnutím IKF. Zdravie a bezpečie občanov musí byť v tejto náročnej dobe prioritou pre nás všetkých.“

V tohtoročnom kalendári bolo v pláne aj niekoľko účastí slovenských výberov na medzinárodnej úrovni:
– Majstrovstvá Európy do 19 rokov v Leeuwardene sú zrušené.
– Svetový pohár do 17 rokov v Eindhovene je zrušený.
– Majstrovstvá Európy do 15 rokov v Drachtene sú zrušené.
– Majstrovstvá Európy dospelých vo Wroclawi sú odložené na rok 2021.
– 1. kolo Europa Cupu v septembri je zrušené. O finálovom kole Europa Cupu 2021 (január) sa bude ešte rozhodovať neskôr.

Rozhodnutie nájdete na oficiálnej stránke IKF: https://korfball.sport/international-korfball-federation-largely-cancels-2020-international-calendar/

O svoje vrcholy sezóny v tomto roku teda prišli všetky reprezentačné výbery, keďže Slovenská asociácia korfbalu prihlásila svoje družstvá do všetkých týchto podujatí. Najviac bolestným je zrušenie ME do 19 rokov v Holandsku, na ktoré sa slovenská reprezentácia mala vrátiť po 9 rokoch od svojej poslednej účasti. Veríme teda, že návrat sa uskutoční v budúcom roku po okrúhlych 10 rokoch.
Reprezentácia dospelých nemusí byť natoľko sklamaná, keďže ich účasť na ME v Poľsku stále platí a ME budú preložené len o jeden rok, takže o toto podujatie by naši reprezentanti nemali prísť.
Mládežnícki reprezentanti však prišli o zavŕšenie svojho pôsobenia v ich príslušných kategóriách, keď ročník 2001 prišiel o svoje ME do 19 rokov, ročník 2003 o Svetový pohár do 17 rokov a ročník 2005 o ME do 15 rokov.

Medzinárodná korfbalová federácia by mala do konca apríla zverejniť upravený kalendár podujatí na budúci rok 2021, ktorý však ovplyvní aj roky nasledujúce kvôli presunom podujatí. Tie ovplyvnil aj presun Olympijských hier v Tokiu na rok 2021, čo spôsobilo aj odklad korfbalového vrcholu, ktorým sú Svetové hry v americkom Birminghame, ktoré boli odložené z roku 2021 na júl 2022. Na tie sa síce slovenská reprezentácia nekvalifikovala, ale vzhľadom na plánované ďalšie veľké ME v roku 2022 v ČR sa to dotkne aj nášho dospeláckeho výberu.

Všetky domáce súťaže organizované Slovenskou asociáciou korfbalu sú taktiež prerušené do odvolania.

Nadchádzajúce udalosti