Breaking News

Slovensko pozitívnym prekvapením na MS v Durbane

Jedna z najväčší akcií slovenského korfbalu je úspešne za nami. Trináste miesto na svete je viac ako splneným snom viacerých reprezentantov. Poďme však pekne po poriadku. Ako to vyzeralo v Durbane? Čo všetko museli naši reprezentanti prežiť a zvládnuť? S akými nástrahami sa museli vyrovnať?

Prvý šok prišiel už po ceste do dejiska šampionátu. Medzipristátie v Dubaji sme absolvovali síce v noci, ale teplota vzduchu dosahovala nepríjemné hodnoty. Na palube lietadla sme sa stretli s viacerými reprezentáciami a korfbalová fiesta mohla začať. Neočakávali sme európsky štandard vybavenia športových hál, ale skutočnosť „prekonala“ všetky predpoklady. V jednej hale sa museli viaceré tímy prezliekať na toaletách, druhá bola veľmi tmavá, s klímou nastavenou na hodnoty, aby sme si boli úplne istý, že v JAR je momentálne obdobie zimy, namiesto šatní pristavené dva kontajnery bez spŕch. Aj takto sa dá pripraviť na najväčšie korfbalové podujatie štvorročného cyklu. Napriek viacerým varovaniam sme sa rozhodli, že prechádzka k Indickému oceánu je vhodná na rozhýbanie tela po dlhom lete. Ak si odmyslíme veľké množstvo miestneho obyvateľstva, ktoré sa bezcieľne povaľuje po uliciach a sleduje, kde by si čo najskôr „privyrobili“, nájdeme v Durbane veľmi pekné a zaujímavé miesta. Široké pláže, dominanta futbalového štadióna, či druhý najväčší kontajnerový prístav v Afrike sú toho dôkazom.

Poďme však na to podstatné, kvôli čomu sme tento pobyt absolvovali. Účasť Slovenska na MS po 16 rokoch znamenala niekoľkomesačné prípravy či už na poli hráčskom, ako aj manažérskom. Nasadenie nášho tímu zo štvrtého výkonnostného koša znamenalo, že zverenci trénera Nizovského dostali do C skupiny vicemajstrov sveta z Belgicka, veľmi silný tím Anglicka a jedenásty tím z predchádzajúceho šampionátu z Hongkongu.

 Na úvod nás čakal krst ohňom z Belgicka. Tím, ktorý prešiel oproti predchádzajúcemu turnaju veľkou obmenou, s výraznou dominanciou mladej kvality. Náš súper sa rýchlym nástupom do zápasu dokázal mierne od slovenského tímu odpútať. Naši korfbalisti dokázali vzdorovať počas prvej štvrtiny, kedy bol stav prijateľných 3:6, potom Belgičania prepli na vyšší rýchlostný stupeň, ale celkové skóre 12:34 nie je vzhľadom na výkonnosť a predpoklady oboch tímov najhorší.

V tíme Anglicka absentovali niekoľkí reprezentanti, ktorých sme poznali z predchádzajúcich podujatí. Aj napriek tomu sme boli aj v druhom zápase jasným outsiderom. Úvod duelu však tomu vôbec nenasvedčoval. Slovensko išlo prekvapujúce do vedenia a Angličania sa začali výraznejšie presadzovať až v závere prvej štvrtiny (2:4). Druhá časť bola z nášho pohľadu ešte kvalitnejšia, štvrtinu sme vyhrali a cez polčasovú prestávku svietilo na tabuli veľmi prijateľných 5:6. Bohužiaľ tretia časť bola jednou z najhorších na MS. Na náš kôš sa valil útok za útokom, ktoré dokázali Angličania veľmi efektívne ukončovať a debaklom 1:13 sme si pokazili dojem z dobre rozbehnutého zápasu. Záverečná štvrtina sa opäť vyrovnala, prehrali sme ju 4:5 a celkovo zápas 10:24. Ak si odmyslíme tretiu štvrtinu, z ktorej nám nezostáva nič iné, len ponaučiť sa, odohrali sme s veľmi kvalitným súperom dobrý zápas, ktorý sľuboval do ďalšieho priebehu turnaja šance bodovať.

Ani v treťom zápase s Hongkongom nebolo Slovensko favoritom. Očakával sa však oveľa vyrovnanejší duel, ktorý rozhodoval o tom, ktorý z tímov postúpi do osemfinále a komu zostanú len súboje o 17. – 20. miesto na turnaji. Dôsledná príprava trénera a hráčov na zápas, mierne variácie so zostavou a perfektná koncentrácia od úvodných minút znamenal vynikajúci vstup do stretnutia. Prvú štvrtinu sme vyhrali 7:2 a dostali sa na koňa. Predvádzali sme krásny korfbal a súperovi sme nedali šancu na ich rýchlu hru. V druhej časti sme však mierne poľavili, súper sa dotiahol na rozdiel dvoch bodov. Po dohovore v prestávke sa naši reprezentanti opäť chytili a ušli svojmu súperovi na štyri body. V záverečnej časti pokračoval napínavý duel v hojdačkovom tempe. Súper prvýkrát v zápase vyrovnal v 37. minúte na 16:16, avšak naši reprezentanti sa nenechali zaskočiť a dvomi košmi priklonili misky váh na našu stranu. Eufória radosti na slovenskej strane a uznanlivé slová členov Medzinárodnej korfbalovej federácie IKF boli balzamom na dušu.

Nasledoval voľný deň, ktorý viaceré reprezentácie využili na voľno časové aktivity v okolí Durbanu. Slovenskí reprezentanti sa vydali na safari do národného parku Hluhluwe. Mohli sledovať miestnych živočíchov v ich prirodzenom prostredí. Jednej z posádok skrížili cestu nosorožce, druhá mala šťastie na krokodíla či opice. Večer nás však čakala príprava na osemfinálového súpera z Číny. Podľa viacerých správ z radov odborníkov, bola práve Čína ašpirantom na čierneho koňa turnaja. Intenzívne tréningové dávky (posledný mesiac 20 hodín týždenne) pod vedením holandskej trénerskej legendy Bena Cruma boli cítiť počas celého turnaja.

V úvode zápasu sme síce dvomi penaltami držali s Aziatmi krok, avšak potom sa prejavila kvalita súpera a naši reprezentanti boli bez nároku postúpiť v tomto stretnutí ďalej. Nezostávalo nám nič iné, len sa pripravovať na ďalší priebeh turnaja a šetriť sily kľúčových hráčov. Konečný výsledok 9:31 bol reálnym obrazom priebehu stretnutia.

Prehrou v osemfinále sme spadli do bojov o 9.-16. miesto. Náš najbližší súper, Katalánsko, sa počas celého turnaja trápil. Čo sa týka kvality tímu, súťaže aj schopností, je Katalánsko jasne pred našou reprezentáciou, ale naši korfbalisti sa chystali pripraviť súperovi trpké sklamanie. Bohužiaľ sklamaním bol náš výkon, nedokázali sme sa súperovi vyrovnať v žiadnej činnosti a celý zápas sme ťahali jasne za kratší koniec. Prehra 8:25 bola logickým vyústením našej hry.

Nasledujúci zápas proti Írsku bol odvetou za našu prehru z posledného vzájomného merania síl z Majstrovstiev Európy, kde sme prišli o priamy postup na MS. Úvodná štvrtina bola podľa predpokladov vyrovnaná. Vypracovali sme si ku koncu dvojbodový náskok, ktorý sme v druhej časti zvýšili na rozhodujúcich päť bodov. Do konca zápasu sme priebeh s prehľadom kontrolovali a výborným koncentrovaným výkonom sme si pripísali výhru 18:14.

Posledný zápas na šampionáte, zápas o celkové 13. miesto, ktoré by bolo pre slovenský korfbal obrovským úspechom sme odohrali proti desiatemu tímu z rebríčka IKF, Austrálii. Motivácia nášho výberu bola na maxime, tri víťazstvá na MS sa nášmu tímu nikdy nepodarilo dosiahnuť a atraktivita súpera pridávala na kvalite nášho výkonu. Výborný nástup do stretnutia, naša najlepšia hra na turnaji nedávala protinožcom šancu pomýšľať na víťazstvo. Šesťbodový náskok v polčase stretnutia bol viac ako sme si dokázali predstaviť. Súper však nezložil zbrane a v záverečnej štvrtine sa nadýchol k obratu. Dokázal sa priblížiť na rozdiel jedného bodu, avšak Slováci nedovolili totálny obrat a po záverečnom hvizde vypukla na našej striedačke obrovská radosť. 13. miesto prekvapilo všetkých korfbalových činovníkov. Veľké slová chvály boli balzamom na dušu po náročnej príprave a veľkým zadosťučinením. Zverenci trénera Nizovského dokázali nemožné. Momentálne ich čaká zaslúžený oddych a potom príprava na ďalšie turnaje. Budúci rok v októbri sa v Poľsku uskutočnia Majstrovstvá Európy B kategórie. S tímami našej výkonnostnej kategórie sme dokázali hrať viac ako vyrovnanú partiu, nezostáva nám nič iné, len pracovať na zmenšení rozdielov a dotiahnutie sa na tímy top 10.

Obrovské poďakovanie patrí našim partnerom, ktorí nám umožnili vycestovať na tieto MS, sú to spoločnosti Harmony, RS –Projsta, s.r.o., Amicafé, Zarri, s.r.o., Pálenica Močenok, ako aj mnohí súkromní darcovia, ktorí nás podporili pomocou vypísanej zbierky. Taktiež ďakujeme všetkým fanúšikom, ktorí nás na diaľku podporovali a držali nám palce.

Nadchádzajúce udalosti