Breaking News

Pár slóv od prezidenta SAK pred ME 2018 v Holandsku

 “Na ME cestujeme s jediným cieľom- vybojovať postup na budúcoročné majstrovstvá sveta v Južnej Afrike”, hovorí niekoľko dní pred odchodom do Holandska prezident Slovenskej asociácie korfbalu Martin Sonoga, ktorého sme si pozvali na slovíčko, aby nám predniesol svoje očakávania a ciele pred tohtoročným vrcholom korfbalového diania na starom kontinente.

R: Pán prezident, ešte predtým než prejdeme k samotným ME, skúste nám v stručnosti zosumarizovať najväčšie zmeny v slovenskom korfbale, pretože vieme, že hlavne seniorská reprezentácia prežila pomerne turbulentné obdobie.

M.S. : Áno, máte pravdu, keďže od poslednej účasti na vrcholnom podujatí v roku 2014 v Porte  sa mnohé zmenilo. V období 4 rokov sme sa najprv rozlúčili s dlhoročným trénerom reprezentácie Marcelom Kavalom, spolu s ktorým aktívnu kariéru ukončilo aj veľké množstvo hráčov, a preto sme boli prinutení vybudovať takmer úplne nový reprezentačný výber, ktorý sme zverili takmer na dva roky do rúk holandského trénera Hennieho Baasa. V tomto období si reprezentácia vybudovala novú identitu a postupne začali prichádzať aj úspechy, konkrétne úspešne zvládnutá kvalifikácia na ME na domácej pôde v Nitre a strieborná medaila z medzinárodného turnaja v Stadskaanali v Holandsku.

R: Môžeme teda predpokladať, že pán Baas povedie družstvo aj na tohtoročných ME?

M.S.: Nie, spoluprácu s ním sme ukončili práve po turnaji v Stadskanaali. Slovenskú reprezentáciu bude kormidlovať opäť zahraničný lodivod- skúsený ruský tréner a bývalý excelentný hráč Sergey Nizovskiy, ktorý je pri tíme už vyše pol roka a absolval všetky prípravné kempy a turnaje. Rovnako aj Sergey už dokázal dotiahnúť svojich zverencov k výbornému výsledku, ktorým bolo 2. miesto na prestížnom turnaji Mayor Cup v Prievidzi.

R: Ako teda prebiehala samotná príprava na blížiaci sa vrchol roka?

M.S: V prvom rade by som povedal, že v rámci SAK-u sme pre prípravu reprezentačného výberu urobili naozaj maximum. Myslím, že systém prípravy ako aj materiálno-technické zabezpečenie bolo v absolútnom poriadku a ja pevne verím, že informácie a tréning, ktorý bol poskytnutý, hráči dokážu v správnej chvíli patrične zúročiť na ihrisku.

R: Potýkali ste sa počas prípravy s nejakými obtiažami?

M.S.: Pochopiteľne prišli aj nejaké starosti, drobné zranenia, ale to k príprave patrí. Našou najväčšou výzvou bolo samotné zloženie kádra, pretože vzhľadom na rodinné, či pracovné okolnosti sa budeme musieť na majstrovstvách zaobísť bez niekoľkých hráčok, teda dievčat, ktoré boli v minulosti hráčkami základnej zostavy. Na druhej strane to však otvára možnosti a priestor pre hráčky, ktoré v minulosti nedostávali toľko možností preukázať svoj talent a danosti. Je však veľmi dôležité, aby sme nadviazali na výkon zo Stadskaanalu, kde si družstvo získalo okrem spomínaného striebra aj množstvo uznania za kolektívneho ducha a tímove poňatie pôsobenia na ihrisku i mimo neho.

R: Aké umiestnenie a výsledok na ME by vás potešil?

M.S. V podstate na ME odchádzame s dvomi hlavnými cieľmi. Tým prvým je pochopiteľne vybojovanie postupu na budúcoročné MS v Južnej Afrike, na čo sa potrebujeme umiestniť do 10 miesta , a teda vylepšenie umiestnenia z posledných ME v Portugalsku.

Nadchádzajúce udalosti