Breaking News

Historické víťazstvo nad maďarským majstrom Szentendre

Jarnú časť 1. maďarskej ligy začal tím Slovenský Výber 29.januára trojzápasovým výjazdom do Budapešti. Ich súpermi boli tímy z prvých troch priečok tabuľky a tak sa očakávali veľmi ťažké zápasy.

V prvom nastúpili proti tímu 1908 SZAC Budapešť Elektron. Veľmi atletického súpera sme v prvých minútach zápasu zaskočili presnou streľbou a ujali sme sa vedenia 3:1. Do 13. minúty bojovní Slováci udržiavali vyrovnaný stav stretnutia. V druhej polovici prvého polčasu domáci hráči zabrali, prebrali streleckú iniciatívu a kvalitnou obranou nedovolili súperovi skórovať. Do prestávky si vytvorili rozhodujúci náskok 18:7. Hosťujúci hrajúci tréner Peter Bušík do druhého polčasu prestriedal jednu štvoricu, ale vývoj stretnutia tým neodvrátil. V druhom polčase si Maďari udržiavali náskok a postupne ho zvyšovali na konečných 35:13.

Na druhý zápas proti obhajcovi titulu a priebežnému lídrovi SZKHSE Szentendre nastupovali Slováci v pozícii outsidera. Domáci sa rýchlo ujali vedenia 2:0, ale hostia do 10. minúty otočili stav stretnutia na 2:4 vďaka 2 košom Andrey Fialovej a dvom košom Petra Fábika. Oba tímy sa striedali v premieňaní šancí a Slováci si prekvapujúco udržiavali štvorbodový náskok. Polčasové skóre 9:13 sľubovalo veľmi zaujímavý priebeh druhej časti. V druhom polčase sa hostia koncentrovali na obranu a nedovolili sa súperovi priblížiť na tesnejší rozdiel. Zlom prišiel v 10. minúte, Slováci šnúrou piatich košov, najprv 2 znovu z ruky Petra Fábika, následne 2 od legionára Petra Bušíka a nakoniec voľným hodom Zuzany Bušíkovej odskočili súperovi na 7 bodov a tento náskok sa nakoniec ukázal ako rozhodujúci. Maďari sa ešte zmobilizovali a minútu pred koncom dotiahli po svojej sérii 5 košov na rozdiel dvoch bodov. Slovenské víťazstvo následne potvrdil otvorenou strelou Tomáš Sonnenschein a zrodilo sa dosiaľ najväčšie prekvapenie tejto sezóny maďarskej ligy. Slovenský výber ako prvý v tejto sezóne porazil majstrovské Szentendre, ktoré tento zápas možno trochu podcenilo.

Posledný zápas nastúpili vyšťavení Slováci proti ďalšiemu tímu SZAC, tentokrát 1908 SZAC Budapešť Proton. Prvému polčasu dominovali obrany a v priebehu 30. minút padlo iba 15 košov. Maďari si udržiavali mierny náskok a prvý polčas skončil výsledkom 6:9. Druhý polčas rozdiel skóre narastal veľmi rýchlym tempom. Hostia fyzicky nestačili na svojho súpera a celkové skóre sa zastavilo na priepastných 10:27.

Aj napriek dvom vysokým prehrám odchádzajú Slováci spokojní s výhrou nad silným súperom, veď ani najdlhšie hrajúci hráči si vo svojej kariére nepamätajú žiadnu výhru nad Szentendre. Na tento výsledok sa pokúsia nadviazať v ďalšom súboji 1. maďarskej ligy, ktorý sa uskutoční 18.3. o 17:30 hod. v športovej hale SPU v Nitre, súperom bude mladé družstvo Kékvolgy.
Výsledky:
Slovak Selection – 1908 SZAC Budapešť Elektron 13:35 (7:18)
body za Slovak Selection: Lujza Mojžišová a Peter Fábik po 3, Tomáš Sonnenschein 2, Zuzana Bušíková, Nina Kusyová, Martin Hlaváč, Róbert Sonnenschein a Róbert Mojžiš po 1
Slovak Selection – SZKHSE Szentendre 22:20 (13:9)
body za Slovak Selection: Peter Bušík a Peter Fábik po 6, Andrea Fialová 4, Zuzana Bušíková 3, Tomáš Sonnenschein 2 a Róbert Mojžiš 1
Slovak Selection – 1908 SZAC Budapešť Proton 10:27 (6:9)
body za Slovak Selection: Peter Bušík 3, Martin Hlaváč a Peter Fábik po 2, Zuzana Bušíková, Róbert Sonnenschein a Róbert Mojžiš po 1

Nadchádzajúce udalosti