Breaking News

Na slovíčko s predsedníčkou Organizačného výboru 1.kola ME v Nitre

Pred blížiacim sa 1.kolom Majstrovstiev Európy v Nitre sme oslovili predsedníčku Organizačného výboru Janku Miklovičovú. Janka má už niekoľkoročné skúsenosti s organizáciou medzinárodných turnajov. Či už European Bowlu v roku 2013, ale hlavne s každoročným Medzinárodným korfbalovým víkendom v Nitre, ktorý sa koná vždy začiatkom júla. Tentokrát si zobrala výzvu na vyššej úrovni, ktorou je podujatie IKF rangu.

Ako momentálne prebiehajú organizačné prípravy na kvalifikačný turnaj a ako s odstupom času hodnotíte vaše rozhodnutie ujať sa jeho organizácie?

Do začiatku turnaja ostávajú necelé 2 týždne, takže začína stúpať nervozita, naša práca sa zintenzívňuje každým dňom. Dôležité ale je, že sme svedomito pracovali priebežne a máme väčšinu vecí už hotových. Momentálne dolaďujeme rozpis dopravy, keďže tímy budú prichádzať v rôznych termínoch, rovnako aj delegáti medzinárodnej organizácie IKF sa budú schádzať postupne. Potrebujeme pre všetkých zabezpečiť odvoz, ubytovanie a komplexnú starostlivosť počas celého turnaja. Zdá sa byť toho veľa, hlavne ak to všetko robíme popri našej dennodennej práci a ešte zabezpečujeme aj chod nitrianskeho korfbalového klubu, ktorý organizuje veľký medzinárodný turnaj o mesiac neskôr. Rozhodne sme však veľmi radi, že nám Rada SAK prejavila dôveru a umožnila nám predstaviť Nitru svetovému korfbalu.

 

Čo z organizačného hľadiska, ako predsedníčka OV, považujete za najväčšiu výzvu?

Prvou výzvou bolo vôbec sa uchádzať o organizáciu turnaja takýchto rozmerov. Predsalen, je to turnaj, na ktorom hrajú reprezentačné výbery krajín, ktoré sa uchádzajú o Majstrovstva Európy. Ide o veľa a všetko musí byť bezchybne pripravené. Všetko musí vyjsť na prvýkrát, na reparát priestor nebude. Preto musíme byť pripravení na rôzne situácie, ktoré môžu nastať a musíme mat v zálohe aj riešenie komplikácií.

V rámci možností sa snažíme vyjsť v ústrety požiadavkám všetkých tímov, čo nie je vždy jednoduché. Našťastie sme sa zatiaľ s každým dohodli na kompromise, čo si veľmi ceníme.

 

Čo ste si pre zúčastnené družstvá pripravili na obohatenie pozápasových aktivít?

Všetci prídu do Nitry predovšetkým kvôli korfbalu, jednoznačným cieľom je zabezpečiť si postup na ME a budú plne sústredení na zápasy. Ak si budú chcieť medzi zápasmi oddýchnuť, mesto Nitra poskytuje pestrú paletu voľnočasových aktivít. Historické centrum mesta ponúka niekoľko možností na nenáročné prechádzky popri pamätihodnostiach, oddýchnuť si môžu ísť do mestského parku prípadne si zahrať bowling v rámci team buildingu. O program sa však družstvá starajú sami, my z pozície organizátorov turnaja im vieme iba poradiť.

 

Vieme, že turnaj sa bude konať aj za podpory škôl, ktorých študenti prídu podporiť slovenskú reprezentáciu. Máte aj pre týchto divákov pripravené nejaké prekvapenie?

Na otvárací ceremoniál a nasledujúci piatkový prvý zápas našej reprezentácie sme do haly pozvali žiakov a študentov nitrianskych škôl. Týmto spôsobom im chceme predstaviť korfbal ako nový šport, ktorý by sa u nich na škole mohol začať hrávať. Rovnako týmto spôsobom chceme nášmu národnému tímu zabezpečiť búrlivú atmosféru dôležitého zápasu proti Arménsku a dúfame, že fanúšikovia nám pomôžu rozbehnúť turnaj úspešne. Máme pripravené aktivity aj pre divákov, treba rozhodne prísť podporiť náš tím a zabaviť sa.

 

Aký výsledok slovenskej reprezentácie by vás na domácej pôde potešil?

V tejto skupine kvalifikácie sú našimi súpermi veľmi silní Poliaci, Nemci, Srbi, Škóti, nevyspytateľní sú aj Gréci a Arménci. Viacero tímov prešlo generačnou obmenou, niektorí vymenili trénerov. Aj tím Slovenska má veľa nových mladých ambicióznych hráčov, ktorí nahradili skúsenejších starších spoluhráčov. Nový je aj holandský hlavný tréner Hennie Baas, ktorý do tímu vniesol moderné ponímanie hry a učí hráčov inému hernému štýlu, než na aký boli zvyknutí doteraz. Ja pevne verím, že príprava, ktorú hráči absolvovali, prinesie svoje ovocie a v nedeľu sa budeme tešiť z postupu na vlastnej palubovke.

 

Zažili ste počas príprav turnaja nejakú úsmevnú príhodu, o ktorú by ste sa chceli podeliť?

Úsmevné príhody zrejme ešte len prídu, zatiaľ pracujeme s plnou vážnosťou. Tešíme sa, že turnaj je už predo dvermi, sme v očakávaní aké nove situácie nám to prinesie. Rozhodne však budeme veľmi radi, keď počas celej akcie uvidíme výborný korfbal, hráčov v dobrej nálade a všetko klapne ako má, a teda sa kvalifikujeme na ME v Holandsku na jeseň 2016. Všetkých by som chcela srdečne pozvať do Mestskej haly v Nitre, vstup je bezplatný, stačí len prísť a zakričať si SLOVENSKO DO TOHO!

Nadchádzajúce udalosti