Breaking News

Rozhovor s prezidentom SAKu pred júnovou kvalifikáciou v Nitre

Na slovíčko sme si pred prvým kolom Majstrovstiev Európy, ktoré sa v júni odohrá v Nitre, pozvali prezidenta SAKu, pána Martina Sonogu. Po 3 rokoch sa na slovenskú pôdu vráti podujatie Medzinárodnej korfbalovej federácie (IKF), ale po prvýkrát v histórii sa podujatie IKF rangu organizuje v Nitre. Na otázky ako prebiehala príprava národného tímu pod vedením nového holandského trénera, alebo ako pokračujú organizačné prípravy na tento turnaj, nám Martin odpovedal v nasledujúcom rozhovore.

Martin, ako hodnotíte takmer 9-mesačnú prípravu seniorského reprezentačného výberu pred blížiacim sa kvalifikačným turnajom v Nitre?

Z hľadiska zabezpečenia podmienok prípravy pred týmto reprezentačným vrcholom doterajšej sezóny si dovolím povedať, že spolu s kolegami z vedenia federácie sme urobili maximum preto, aby zverenci trénerov Baasa a Evy Bušíkovej boli na júnový turnaj pripravení  čo najlepšie po všetkých stránkach. Po úspešnom výjazde do Poľska sme minulý týždeň absolvovali záverečné reprezentačné sústredenie v Nitre, počas ktorého členovia výberu veľmi intenzívne dolaďovali strategické a technické aspekty hry.

 

Vyskytli sa v príprave reprezentačného výberu aj nejaké komplikácie?

Pochopiteľne, situácia môže byť vždy lepšia, avšak vzhľadom na to, koľko máme v národnom tíme študentov, ktorých čakajú alebo čakali obhajoby diplomových a bakalárskych prác či štátne skúšky na vysokých školách, si myslím, že stav sme zvládli v rámci možností bez vážnejších problémov. Taktiež ma teší, že zo zdravotných problémov sa vystrábila Monika Záňová, ktorá pre problémy so svalom vynechala časť jarnej sezóny, ako aj ostatní hráči, ktorých trápili väčšie či menšie zranenia. Pevne verím, že v zostávajúcom čase sa už nikto nezraní a reprezentačný lodivod bude môcť počítať so všetkými hráčmi.

 

Po prvý krát v bohatej korfbalovej histórií sa tak významný turnaj uskutoční v Nitre.  Ako by ste zhodnotili úroveň a momentálny stav príprav pred samotným turnajom?

Organizácia takéhoto turnaja nie je jednoduchá, keďže na turnaji sa zúčastní 7 družstiev a podpora zo strany medzinárodnej federácie IKF nie je veľká.  Som pevne presvedčený,  že rozhodnutie Výkonného výboru SAK udeliť organizáciu Nitre bolo správne, nakoľko už niekoľko rokov ľudia pracujúci v prospech korfbalu v tomto meste potvrdzujú, že sú schopní zorganizovať medzinárodné podujatie na vysokej úrovni. S predsedníčkou  Organizačného výboru Jankou Miklovičovou ako aj Tomášom Sonnenscheinom som v každodennom kontakte a pilne pracujeme na splnení všetkých požiadaviek družstiev, ako aj členov IKF.  V zostávajúcom čase potrebujeme ešte doladiť logistiku príchodu a odchodu účastníkov, ako aj pripraviť niekoľko prekvapení pre divákov a najmä deti z nitrianskych škôl, ktoré nás prídu na turnaj podporiť a ja verím, že vytvoria v domácom prostredí búrlivú atmosféru.

 

Čo budete po turnaji v Nitre považovať za úspech?

Tak pochopiteľne táto otázka nie je jednoduchá. Dúfam, že sa nám podarí turnaj organizačné zvládnuť aj počas jeho samotného priebehu, keďže vždy môže nastať nejaká komplikácia. Z hľadiska herného výsledku by samozrejme pre každého bol úspechom priamy postup na tohtoročné ME v Holandsku. Musíme však rešpektovať aj neodškriepiteľnú silu súperov, najmä Poľska, s ktorým sa stretneme pravdepodobne v jednom z najdôležitejších zápasov turnaja. Verím, že zverenci Hennieho Baasa a Evky Bušíkovej si uvedomujú dôležitosť každého stretnutia, ako aj zodpovednosť za to, že na prsiach budú niesť znak svojej rodnej krajiny, a preto urobia maximum, aby svojich verných fanúšikov nesklamali a sami mali pritom radosť z predvedenej hry a výkonu.

Nadchádzajúce udalosti